Subota, 20 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaMagazinPriče sa selaAleksandar Bulović agronom i veliki pobornik organske poljoprivrede, piše stručne knjige...

Aleksandar Bulović agronom i veliki pobornik organske poljoprivrede, piše stručne knjige koje se čitaju i prevode

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Aleksandar Bulović, diplomirani inžinjer poljoprivrede, voćarsko-vinogradarskog smjera iz Gradiške , postao je jedan od najvećih pobornika proizvodnje zdrave hrane zasnovane na stručnim i naučnim osnovama.

Aleksandar uzgaja voće na principima integralne zaštite  na pet hektara u prelijepom ambijentu sela Bistrica. Ima i baštu u kojoj na čisto organski način sadi i ubire povrće, a osim toga piše stručne knjige upravo iz ove oblasti.

Prva  Bulovićeva knjiga ‘Poljoprivreda bez pesticida – da moguće je’ razgrabljena je brzo i to uglavnom u Hrvatskoj.

U knjizi govorim  o uzgoju povrća, voća i drugih biljaka bez upotrebe pesticida. Na ideju sam došao iz više razloga. Kao prvo, mnogi “vikendaši” i oni koji imaju bašte i voćnjake oko svojih kuća pitali su me kako da zaštite biljke, ali da ih ne tretiraju pesticidima. U početku sam govorio da to nije moguće i preporučivao sam konvencionalne pesticide. Onda sam se ipak kao agronom zainteresovao da li postoji način da se biljke uzgajaju na način kako su to radili naši preci. Drugi razlog je momenat kada sam dobio prvo dijete 2012. godine i kada sam trebao da mu kupim voće i povrće za spravljanje kašica. Tada sam shvatio da većina proizvođača koristi prekomjerne doze pesticida i da ne poštuju karencu – period koji treba da protekne od tretiranja biljke pesticidima do momenta berbe, kaže Bulović.

Sve što je napisao, odnosno tvrdio u knjizi Aleksandar  je dokazao u oglednoj proizvodnji, na radnom mjestu u Banja Luci i u bašti u Gradišci. Knjiga je plod dužeg ispitivanja i čitaocima, poljoprivrednicima, pa i učenicima i studentima pruža izobilje konkretnih informacija.

Uskoro nova knjiga i prevodi prvog izdanja

Bulović smatra da će i njegovi sinovi krenuti očevim stopama, te da će zavoljeti zdrav pristup prema životu i prirodi. Osim što ih hrani zdravom hranom uči ih i tome da se na ispravan način odnose prema prirodi i životu. Priznaje da sinovi Andrej I Marko već znaju da se  u knjizi koju je napisao njihov otac radi o veoma korisnim stvarima.

-Knjiga je sadržajno  namijenjena svima, naročito mladim ljudima koji se okreću prirodi i organskoj proizvodnji u poljoprivredi. Nadam se da će im poglavlja ‘Preparati na bazi biljaka, Organska đubriva, Prirodni neprijatelji štetnika, Otporne sorte, Metode naših predaka i Dobre komšije među biljkama, mnogobrojnim savjetima pomoći u proizvodnji zdrave hrane.

Aleksandar Bulović već je napisao noviu knjigu o organskoj poljoprivredi, u kojoj predstavlja mehanizaciju, odnosno  multifunkcionalnu mašinu za ovaj način poljoprivrede. Knjigu je odradio zajedno sa stručnjacima mašinske struke iz Osijeka. U kontaktu je sa uticajnim ljudima, pa će mu prva knjiga doživjeti  i izdanje za hrvatsko tržište, a biće prevedena i na engleski jezik.

Osnovao  i Udruženje građana  ‘Organska republika’

Bulović je krenuo korak dalje i osnovao je Udruženje ‘Organska republika’, koje podržava upravo organski način privređivanja u poljoprivredi. Osim toga radi i savjetodavno i veoma je raspoložen da uspostavi trajnu saradnju sa portalom ‘Agrosavjet’.

-Nedavno sam održao zanimljivo predavanje mladim ljudima u selu Kornica kod Šamca. Zadatak je bio  da osposobimo  mlade ljude da ostanu i opstanu na selu zahvaljujući poljoprivredi. Pomogao sam im na taj način da razmišljaju o organskoj proizvodnji, jer  je riječ o zdravim , kvalitetnijim i skupljim proizvodima na tržištu. Ugovorio sam i nekoliko predavanja ovdje u Gradišci i zaista sam srećan kad me ljudi zovu i podržavaju, kaže Aleksandar Bulović.

Ovaj vrijedni stručnjak i proizvođač kada ne piše ili ne obražuje  zemljište i nije u krugu porodice, posvećuje se još jednoj velikoj ljubavi, muzici i harmonici. Priznaje da čim razvuče harmoniku nestaje umor i nastaje dobro raspoloženje. Muzika je , prema Bulovićevoj tvrdnji, organski način da čovjek predahne od svakodnevnih obaveza, te da nakupi novu energiju.

-Pjesma i zdrava hrana su nas održale, one su i budućnost novih pokoljenja. Naš zadatak je da ih pravilno usmjerimo i da im pomognemo na počecima, koji su najteži, rekao je Aleksandar Bulović, diplomirani inžinjer poljoprivrede i autor stručnih i veoma popularnih knjiga iz oblasti poljoprivrede.

Boško Grgić

Izvor: AgroSavjet

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI