Srijeda, 24 Aprila, 2024
spot_img
NaslovnicaAgro vijestiADAPTACIJA NA KLIMATSKE PROMJENE Milionima do manjeg rizika u poljoprivredi

ADAPTACIJA NA KLIMATSKE PROMJENE Milionima do manjeg rizika u poljoprivredi

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske kandidovalo je kod međunarodnih donatora program adaptacije u poljoprivredi usljed klimatskih promjena, vrijedan 14 miliona dolara.

To je u Novoj Topoli za Srpskainfo izjavila resorna ministarka Srebrenka Golić, prilikom okončanja projekta „Smanjenje poplavnog rizika u slivu rijeke Vrbas“ vrijednog 3.100.000 KM, kojim je obuhvaćeno 14 opština u Federaciji BiH i Republike Srpske.

– Nabavkom plastenika, protivgradnih mreža, navodnjavanjem, uređenjem infrastrukture, izgradnjom nasipa, adaptacijom riječne i kanalske mreže, drenažnim sistemima, moguće je bitno smanjiti rizik od elementarnih nepogoda u poljoprivredi uzrokovanih klimatskim promjenama – kazala je ministarka.

Ona je naglasila da je riječ o adaptaciji na eventualne rizike koji mogu nastupiti usljed suše, poplava, grada i drugih elementarnih nepogoda.

– Klimatske promjene od nas zahtijevaju stalno prilagođavanje. Mi ih ne možemo zaustaviti jer one ne zavise od nas, one su tu i na njih ne možemo uticati. Moramo provoditi postupke, ulagati u adaptaciju vlastite sredine na sve izraženije promjene klime. To je u našoj moći uključujući i doprinose na smanjenju emisije štetnih gasova, koristeći obnovljive izvore energije, manjom potrošnjom energenata toplotnim izolacijama i druge programe – kazala je Srebrenka Golić u Agro-zoni Nova Topola, podsjetivši da je 11 ambasada u BiH podržalo predloženi Program adaptacije na klimatske promjene u poljoprivredi.

To je u direktnoj vezi sa uspješno okončanim projektom „Smanjenje poplavnog rizika u slivu rijeke Vrbas“ kojim su obuhvaćene opštine i gradovi Gornji Vakuf, Bugojno, Donji Vakuf, Šipovo, Jezero, Jajce, Mrkonjić Grad, Kneževo, Kotor Varoš, Čelinac, Banjaluka, Laktaši, Srbac i Gradiška. Radovi su realizovani u okviru UNDP projekta finansiranog od strane Globalnog fonda za okolinu (GEF) u saradnji sa Ministarstvom prostornog uređenja, građevinarstva i ekologije Republike Srpske. Partneri u projektu su lokalne zajednice, finasiranjem 40 odsto troškova.

– Riječ je o integrisanju klimatskih promjena u upravljanje poplavnim rizikom u slivu Vrbasa. Podaci najbolje govore o važnosti ovog projekta. Eliminisana je mogućnost šteta od poplava koje su 2014. godine na ovom području dostigle 130 miliona KM – naglasila je Steliana Nedera, predstavnica UNDP u BiH dodavši da će ovaj projekat direktno zaštititi preko 300.000 stanovnika u slivu Vrbasa, te 2.500 privrednih kolektiva na 12 odsto površine Bosne i Hercegovine.

Izrađene su i mape opasnosti te platforme za signalizaciju i rano upozoravanje na poplave. Sliv Vrbasa je sada najuređeniji u BiH i u rangu je slivova evropskih rijeka, rekla je Nedera.

U udruženjima poljoprivrednika u Lijevču i Potkozarju, naročito voćara i povrtara, podržavaju programe adaptacije na klimatske promjene. Voćari smatraju da je za to krajnje vrijeme jer će obezbijediti perspektivniju proizvodnju, omogućiti veća uzlaganja, intenzivniji razvoj…

– Klimatske promjene su donijele velike neprilike u poljoprivredi. Mi smo u stalnoj borbi sa sušom, gradom, poplavama i drugim problemima. Osim toga, promjena klime zahtijeva i nove mjere hemijske zaštite, jer blage zime, proljeća sa mnogo vlage pogoduju razvoju mnogih insekata koji uzrokuju štete na usjevima, voćnjacima, u povrtnjacima – smatra Dragoja Dojčinović, predsjednik Udruženja voćara RS.

Agrozona Nova Topola

Zoran Adžić, gradonačelnik Gradiške, pohvalio je projekat adaptacije na klimatske promjene, naglašavajući dobra iskustva u projektu „Smanjenje poplavnog rizika u slivu rijeke Vrbas“ u okviru kojeg je ovdje uloženo više od milion KM.

– Okončanjem poslova u Agrozoni zoni Nova Topola, koja je veliko gradilište, gdje su investirani milioni KM, neće više biti opasnosti od poplava. Time je i rizik za ulagače ovdje isključen, što za našu sredinu otvara nove razvojne perspektive – kazao je gradonačelnik Adžić.

Ugrađeno je 1.400 metara odvodnih cijevi, koje će, uz dvije ranije izgrađene prepumpne stanice, kišnicu svesti u kanal Ljevčanica, a potom  u Vrbas. Takođe su ovim stvoreni uslovi za odvodnju za cijelo naseljeno mjesto Nova Topola.

Izvor: Srpskainfo

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI