Utorak, 8 Oktobra, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneVinogradarstvoPrednosti zatravljivanja vinograda u cilju održive proizvodnje

Prednosti zatravljivanja vinograda u cilju održive proizvodnje

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Vinogradarska proizvodnja, kao i ostale grane poljoprivrede, suočava se s izazovima klimatskih promjena. Očuvanje zemljišta i njegova plodnost postali su ključni za budućnost poljoprivredne proizvodnje. Zatravljivanje vinograda jedno je od rješenja koje doprinosi održivom upravljanju zemljištem i ima brojne prednosti za vinogradare.

Uticaj zatravljivanja na vinograde

Zatravljivanje u vinogradima može značajno poboljšati strukturu zemljišta, spriječiti eroziju i povećati plodnost. Na nagibima, pokrovni usjevi se koriste kako bi se smanjila erozija i očuvala površina zemljišta. Ovo je posebno korisno u područjima gdje su padavine neredovno raspoređene, a vinogradi su izloženi riziku od oštećenja.

Pročitajte: Rezidba vinove loze – Kada i kako se obavlja

Još jedna važna prednost zatravljivanja je dodavanje organske materije zemljištu. Korišćenje biljaka, poput mahunarki, omogućava fiksaciju atmosferskog azota, čime se povećava sadržaj azota u zemljištu. Mahunarke i pokrovni usjevi igraju ključnu ulogu u poboljšanju kvaliteta zemljišta, čime se povećava prinos vinove loze i kvalitet grožđa.

Zatravljivanje i suzbijanje korova

Pokrovni usjevi takođe pomažu u kontroli korova. Njihova prisutnost stvara fizičku barijeru koja sprječava rast korovskih biljaka i smanjuje potrebu za herbicidima. Takmičenje između pokrovnih usjeva i korova za svjetlost, vodu i hranljive materije doprinosi smanjenju rasta jednogodišnjih korova, što dugoročno olakšava upravljanje vinogradom.

Travni pokrivač u vinogradima

Postoje različite metode zatravljivanja vinograda. Vinogradari mogu primijeniti stalni ili povremeni travni pokrivač, u zavisnosti od potreba vinograda i klimatskih uslova. Stalni pokrivač se održava redovnim košenjem, dok povremeni travni pokrivač uključuje sjetvu pokrovnih biljaka u međurednom prostoru svake druge godine, čime se obogaćuje zemljište organskom materijom.

Vinogradari u zapadnoj Evropi već decenijama koriste zatravljivanje vinograda kao sredstvo za očuvanje zemljišta u humidnim područjima s velikom količinom padavina. Kod nas, zatravljivanje se preporučuje u vinogradima sa sistemima za navodnjavanje ili na većim nagibima radi smanjenja erozije.

Piše: Vasić Vesna psss Jagodina

Izvorpsss.rs
POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI