Srijeda, 2 Oktobra, 2024
spot_img

Sadnja crnog luka u jesen

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Sadnja crnog luka u jesen – Brojne su prednosti sadnje crnog luka u jesen. Zemljište se racionalno koristi i obezbjeđuje se svježe povrće na početku proljeća i ostvaruje se značajni prihod.

Prednosti jesenje sadnje jesu i nepovoljni klimatski uslovi za razvoj nekih drugih bolesti. Jesenja sadnja znači da će se izbjeći lukova muva koja se javlja od marta do avgusta i drugi insekti kada je mladi luk već na pijacama.

Veoma je važno poštovati plodored, na istu parcelu dolazi tek nakon tri do četiri godine. Izbjegavati zemljišta koja su bogata azotom (poslije leguminoza ili prevelike upotrebe azotnog đubriva) ili stajskim đubrivom, postižu se veći prinosi ali kvalitet je znatno lošiji.

Preporučuje se sadnja nakon strnina i kukuruza. Ukoliko se sadi poslije ovih kultura treba obratiti pažnju na to da li su upotrebljivani herbicidi koji se duže zadržavaju u zemljištu, izbjegavati zakorovljene parcele i sa visokim nivoom podzemne vode.  Luk najbolje uspijeva na zemljištima pH 6,3 do 7.

Pročitajte: Najbolji saveti za pravilno čuvanje luka, samo ovako će duže ostati svež

Zato se preporučuje analiza zemljišta prije sadnje. Veoma je važno pravilno đubrenje. U periodu od sadnje  do faze tri lista luk usvaja vrlo malo hranjiva (to je ujedno i zimski period) i u tom periodu se biljka hrani iz sjemena. Dovoljne količine fosfora su bitne u ovoj fazi radi boljeg razvoja korijenovog sistema.

Zahtjevi za hranjivima se povećavaju od faze tri lista do početka formiranja glavica. Tada su potrebe za azotnim đubrivom veće kako bi se omogućio razvoj lisne mase. Crni luk bolje reaguje na nitratnu formu azota NO3. Kalijum u formi kalijum sulfata K2SO4 jer luk ima veće zahtjeve za sumporom. Kada se koristi kalijum bitno je da bude đubrivo sa malom količinom hlora Cl, jer štetno utiče na razvoj biljke. Ako u proljeće nastupi sušni period važno je obezbijediti i navodnjavanje.

Izvorpsss.rs
POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI