Četvrtak, 19 Septembra, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne granePovrtarstvoĐubrenje PARADAJZA - Kada i kako da ga prihranite?

Đubrenje PARADAJZA – Kada i kako da ga prihranite?

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Kada je potrebno đubrenje paradajza i kako to uraditi na najbolji način? Sadnica paradajza zahtijeva mnoštvo hranljivih materija za rast i proizvodnju zdravog ploda. Da biste osigurali da vaše sadnice paradajza dobiju hranljive materije koje su im potrebne, važno je da im obezbijedite plodno zemljište, a to često znači dodavanje đubriva. Test tla može vam pomoći da utvrdite koji hranljivi sastojci nedostaju vašoj zemlji i koja vrsta đubriva je potrebna vašem tlu da bi njegovi primarni i sekundarni hranljivi sastojci bili odgovarajući.

Da li treba da đubrite paradajz?

Paradajz bi imao koristi od primjene đubriva u nekoliko različitih faza njegovog rasta. Primjena pravog proizvoda u pravo vrijeme podržava zdrav rast, cvjetanje i razvoj plodova, kvalitet ploda i otpornost na bolesti. Takođe, možete razmisliti o promjeni zemlje prije nego što posadite svoje sadnice.

Ako prvi put uzgajate paradajz u bašti, vaša zemlja vjerovatno ima dovoljno hranljivih materija. Test tla za novu površinu za sadnju ili za prethodno korišćeno zemljište može vam reći da li je vaše zemljište na bilo koji način ne odgovara namjeni.

Paradajz koji se uzgaja u saksijama treba redovno dohranjivati tokom vegetacije, najviše dva puta mjesečno, a u zavisnosti od vrste mješavine za saksije koja se koristi. Izbalansirano NPK đubrivo, kao što je 5-5-5 ili 5-10-5, najbolje se rastvara tokom zalivanja.

Savjet

Idealan pH zemljišta za paradajz je 6,2 do 6,8. Bez obzira koje đubrivo dodate, ako je pH vašeg zemljišta pokazuje previše kiselo ili previše alkalno zemljište, paradajz neće dobro napredovati. Testovi tla zato uključuju analizu pH vrijednosti. Ukoliko je previsok ili nizak, morate ga korigovati prije nanošenja đubriva.,

Pročitajte: Pospite 4 kašičice ovog praha oko paradajza: Nećete moći da ga prepoznate

Vrste đubriva za paradajz

Organska i komercijalna đubriva ne ispravljaju samo nedostatke; kada se pravilno koriste, poboljšavaju prinos i kvalitet ploda. Proizvodi su formulisani tako da podstiču određenu fazu rasta biljaka: od vegetativne pa sve do finalne, kada utiču na kvalitet ploda. Mogu se naći kao tečnost, u obliku granula, praška, kao i u mnogim drugim oblicima.

Organsko đubrivo

Riblja emulzija je tečno đubrivo sa visokim sadržajem azota i drugih elemenata u tragovima, kao što su magnezijum i kalcijum. To je gusta tečnost razrijeđena u vodi i primjenjuje se na nivou tla, kao i za folijarnu prihranu. Može se koristiti više puta tokom cijele sezone. Međutim, ukoliko se nepravilno koristi, može da izgori mlado lišće i stabljike.

Životinjsko đubrivo treba da odleži prije primjene, jer nivoi azota u svježem stajnjaku takođe mogu da spale biljke. Ovo đubrivo se uglavnom unosi u zemlju prije presađivanja sadnica. Odležani stajnjak je proizvod koji se često prodaje u vrećama u količinama kvadratnih stopa.

Koštano i krvno brašno su prahovi koji dodaju zemljištu fosfor i azot. Potrebno nekoliko nedjelja da se rastvore prije nego što biljke mogu da ih koriste, ali ostaju efikasna i do nekoliko mjeseci.

Organska đubriva VS oplemenjivači zemljišta

Organska đubriva se razlikuju od oplemenjivača (kondicionera) zemljišta jer hrane vaše biljke. Oplemenjivači poboljšavaju zdravlje i strukturu zemljišta i generalno im je potrebno više vremena da daju rezultate. Na primjer, kompost je odličan organski regenerator zemljišta.

Komercijalna đubriva

Komercijalno proizvedeno đubrivo formulisano je tako da odmah obezbijedi specifične hranljive materije za ishranu vaših biljaka. Oznake ukazuju na odnos NPK, tj. na procenat azota, fosfora i kalijuma. Paradajz ne može da raste bez adekvatnih količina ovih primarnih hranljivih materija.

Pročitajte: Kako spriječiti uvijanje listova paradajza: Ključni faktori i preventivne mjere

Kako da pravilno koristite mineralna đubriva

Mnoge kompanije nude đubriva posebno za paradajz, sa etiketama koje takođe navode makronutrijente kao što su magnezijum i kalcijum. Prilikom kupovine ovih proizvoda važno je da pročitate i razumijete etikete.

Na primjer: Uravnoteženi NPK, kao što je 20-10-10, sastoji se od 20 procenata azota, 10 procenata fosfora i 10 procenata kalijuma. Ostatak je dopuna i može uključivati male količine drugih minerala i vitamina.

Proizvodi sa većim P brojem mogu biti označeni kao pojačivači cvjetanja. Znajući u kojoj fazi rasta vaše biljke koriste najveće količine ovih hranljivih materija, pomaže vam da odaberete najbolji proizvod.

Savjet

Komercijalno đubrivo može brzo da ispravi nedostatke, ali biljke ih takođe brzo troše. Prekomjerna upotreba sa ponovljenim primjenama može izazvati nakupljanje štetnih soli u zemljištu. Biljke paradajza imaju koristi od sekundarnih makronutrijenata (npr. magnezijuma, kalcijuma, itd.) zajedno sa mineralima i vitaminima. Čak i kada je vaše tlo u početku zdravo, povećanje hranljivih materija, pravilno primijenjeno nekoliko puta tokom vegetacije, može poboljšati vaš usjev.

Kada i koliko često treba đubriti paradajz?

Paradajz je najbolje đubriti neposredno prije presađivanja, prilikom sadnje, prije cvjetanja i kada su plodovi mali.

Prije presađivanja bi bilo dobro da dodate odležali stajnjak ili kompost. Prihrana azotom daje biljkama dobar početak. Kompost se takođe dobro pokazao kao bočna prihrana sredinom sezone, jer pomaže da nivo azota bude stabilan.

U vrijeme sadnje mogu se primijeniti đubriva sa većim procentom azota, kao što je 20-10-10, da bi se podržalo zdravo lišće i rast. Riblja emulzija bogata azotom može se dodavati svake dvije nedelje, a krvno brašno svakih šest nedjelja tokom vegetacije.

Otprilike dvije nedjelje prije cvjetanja je dobro vrijeme za korišćenje đubriva sa višom P vrijednošću, kao što je 5-15-5. (U zavisnosti od sorte, sadnice paradajza počinju da cvjetaju između 30 i 45 dana nakon presađivanja.) Alternativno, možete koristiti izbalansirano đubrivo sa nižim sadržajem azota, kao što je 10-10-10 . Koštano brašno je organska alternativa koja ispušta fosfor do četiri nedjelje.

Kada su prvi plodovi maliotprilike veličine loptice za golf, primjena uravnoteženog đubriva održava optimalnu ishranu za nastavak zdravog rasta i razvoja ploda.

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI