Nedjelja, 28 Aprila, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneVoćarstvoVoćke se sade i zimi ali ne baš uvijek

Voćke se sade i zimi ali ne baš uvijek

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Jesenja sadnja voćaka se pokazala kao najbolja ali ona se može produžiti i zimi, ali samo onda kada je temperetura vazduha iznad nule i kada zemljište nije smrznuto.

Za nove zasade bira se zemljište na kojem je prethodno urađena hemijska analiza. Ako u zemljištu nema dovljno humusa, njegov sadržaj se povećava unošenjem dobro zgorelog stajnjaka. Tako se istovremeno “obogaćuje” azotom, fosforom, kalijumom i mikroelemntima. Stajnjak se odma zaorava, na 10-15 cm. Na osnovu rezultata hemijske analize zemljišta dodati po potrebi mineranlna đubriva (NPK)

Priprema zemljišta za sadnju podrazumijeva krčenje rastinja, vađenje panjeva, uklanjanje velikog kamenja, nivelaciju terena ukoliko je potrebno.

Slijedi tzv. fina priprema zemljišta. Tanjira se u jesen, ako će se u to vrijeme i saditi ili zimi ako se voćnjak podiže u proljeće. Radi se teškim tanjiračama po dijagonali u odnosu na smjer oranja, u dva navrata – unakrsno. Neposredno pred sadnju zemljište se usitni sjetvospremačem. Ako je parcela loše pripremljena radi se dva puta – unakrsno po dijagonali. Poslije fine pripreme, traktorskom bušilicom se kopaju jame za sadnju, dovoljno velike da može da se postavi korijen sadnice.

SADITI SAMO ZDRAVE SADNICE

Bez obzira na vrstu voćaka, važan je pravilan izbor sadnica. One moraju biti zdrave, s dobro razvijenim korijenom i nadzemnim dijelom, ne starije od dvije godine. Najbolje su sadnice s prevremenim grančicama, jer rađaju već u drugoj godini. Pripremaju se neposredno pred sadnju. Prije toga se odstrane sve na kojima se primijete znaci bolesti i štetočina, koje se su mehanički oštećene, suve i izmrzle. Posebna pažnja se obraća na rak korijena. Povrijeđene žile se odsijeku do zdravog mjesta, a zdrave prekraćuju da se “osvježe” presjeci. Odsijecaju se i žile koje se ukrštaju i prepliću. Presjeci se prave oštrim makazama, vodeći računa o tome da budu što manje, da lakše zarastu.

Da bi sadnja bila što preciznija, koristimo čelične sajle, na kojima su obilježena mjesta za voćke u redu. Razvlače se i zatežu uz pomoć čeličnih šipki, između postavljenih kočića kojima su obilježeni redovi. Sva obilježena mjesta na sajli treba da se nalaze iznad jame. Za sadnju su potrebna dva radnika. Prvi postavlja uspravno sadnicu u jamu, tačno pored markice a drugi na žile nanosi rastresitu zemlju i povremeno je sabija nogom.

Voćke se sade na dubinu na kojoj su bile u rasadniku. Spojno mjesto ne bi trebalo da bude više od centrimetar dva iznad zemlje.

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI