Subota, 27 Aprila, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneUkrasno i ljekovito biljeKaladijum - Kako se gaji cvijet zanimljivih, šarenih listova?

Kaladijum – Kako se gaji cvijet zanimljivih, šarenih listova?

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Kaladijum je gomoljasta biljka porijeklom iz tropske Amazonije. Karakteriše je prekrasno obojeno lišće u najrazličitijim kombinacijama boja. 

Od prvobitnog oblika odavno su odgojene ukrštene vrste različitog šarenog lišća, srebrnosivi, zelenoružičasti, žarkocrveni ili tačkasti. Listovi su streličastog oblika i veoma tanki. Izrastaju na stabljikama dužine 30 cm. Ponekad, u proljeće biljka rađa neugledne cvjetove, bez neke ukrasne vrijednosti. Uz dobru njegu kaladija, listovi ostaju bujni i šareni sve do septembra. Zatim postupno odumiru pa treba obustaviti zalivanje i obezbjediti biljci mirovanje.

Pročitajte: Šeflera – Jednostavni i korisni savjeti za pravilnu njegu

Njega kaladijuma

Kaladijumu prija toplota i svjetlost, ali ne direktno sunce. Tokom vegetacije temperatura ne smije pasti ispod 18°C.

Od proljeća do septembra biljku treba obilno zalivati mekom vodom, dva-tri puta nedjeljno uz visoku vlažnost vazduha. U to vrijeme prihranjuje se jednom u dvije, tri nedjelje. Od oktobra nadalje je doba mirovanja. Najbolje je potpuno osušen gomolj premjestiti i držati do februara, marta u suvoj zemlji, na temperaturi od oko 18°C.

Presađivanje kaladijuma

Poslije perioda mirovanja, gomolje izvadimo, otresemo staru zemlju i presadimo u svjež humus kome smo dodali treset i pijesak. Treba održavati stalnu vlažnost zemlje dok gomolj ne proklija.

Razmnožavanje

Može se razmnoćiti dijeljenjem gomolja koji su prezimili. Sadnja iz sjemena je već posao za stručnjake. Ponekad iz centra stabljike izbiju nove biljčice, koje se mogu zasebno saditi.

Pročitajte: Prihranjivanje, presađivanje i razmnožavanje aloe vere

Savjeti:

  • Plijesan na listovima je znak da je kladijum previše natopljen vodom, ili je na hladnoj promaji. Pustiti ga da se osuši, pa ga ponovo umjerenije zaliti.
  • Kada su listovi smežurani – suviše je toplo i suvo.
  • Listovi su na ivicama smeđi i krhki – treba povisiti temperaturu u prostoriji.

Literatura: “Biljke u kući – lako i uspešno”, Nevenka Antić

 

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI