Utorak, 30 Aprila, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneVoćarstvoPriprema izdanaka maline za sađenje

Priprema izdanaka maline za sađenje

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Izdanci maline se najbolje primaju ako se posade odmah poslije vađenja. To, međutim vrlo često nije moguće.

Stoga  sadnice maline treba čuvati u trapovima i hladnjačama da bi se zaštitile od isušivanja, izmrzavanja i mehaničkih oštećenja. Ako izdanci provedu duže vrijeme u transportu, treba žele odmah po prispjeću potopiti u vodu, ostaviti u njoj 24 sata i zatim saditi.

Za sađenje se koriste zreli izdanci, čiji je identitet sorte poznat i koji su garantovano zdravi. Vrlo je povoljno ako su izdancidugi najmanje 50 cm, srednje debljine (8-10 mm), sa razvijenim korijenovim sistemom (8-10 glavnih žila) pri čemu je svaka od tih žila duga 12-20 cm i sa što više sitnih žila. Na sadnici treba da bude što više očuvanih pupoljaka, a žile na presijeku svježe i svjetle boje.

Prije sađenja žile se skrate za 1/4 i potope u razrijeđenu kašastu smješu od vode i jednakih dijelova goveđe balege i ilovače.

Zreo izdanak crvene maline prije sađenja (lijevo); isti izdanak skraćen i pripremljen za sađenje (desno)

Zeleni izdanci se rijetko koriste za podizanje malinjaka. Ovaj način podizanja zasada primjenjuje se u pogodnim klimatskim uslovima ili u uslovima navodnjavanja s ciljem da se neka sorta što prije razmnoži.

Zeleni izdanci se moraju odmah poslije vađenja saditi na stalno mjesto, jer se samo tako može uspostaviti ravnoteža između skraćenog korijenovog sistema i neoštećenih nadzemnih dijelova biljke.

Izvor: agrosavjet.com/Literatura: Jagodasto voće – Staniša A. Paunović, Petar D. Mišić, Asen S. Stančević

PROČITAJTE:

Izbor pogodnog mjesta i položaja za malinjak

Šta je važno znati prilikom izbora zemljišta za MALINJAK

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI