Nedjelja, 28 Aprila, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne granePovrtarstvoHOKAIDO TIKVA - Uzgoj i upotreba ove popularne tikve

HOKAIDO TIKVA – Uzgoj i upotreba ove popularne tikve

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Popularna hokaido tikva ima tvrdu narančastu ili crvenu koru. Može se dugo čuvati i na taj način postaje izvor vitamina u zimskom periodu, a neki tvrde da stajanjem poprimi čak i bolji ukus.

Skladištenjem hokaido tikve povećavate u njoj udio ugljenih hidrata i vitamina. Optimalno mjesto za njeno skladištenje je suv podrum ili tavan, a u idealnim uslovima može se čuvati i do šest mjeseci.

Uzgoj hokaido tikve

Hokaido tikva sije se u proljeće, kad prođu mrazevi. Ako ju sijete i presađujete u otvorenom, to se treba činiti u maju. Sjeme se stavlja na dubinu 3 do 5 cm, a razmak između usjeva neka bude jedan metar. To je potrebno jer se listovi i stabljika tikve šire pa im je potrebno omogućiti više prostora.

Ovoj tikvi je potrebno dosta svjetlosti i topline, ako se pobrinete da ima i dovoljno vlage, onda će rasti jako brzo. Hokaido tikva nije zahtjevna za uzgoj, ali joj trebate osigurati plodnu zemlju i navodnjavanje. Od sijanja tikve pa sve do njenog branja treba prođi period od dva do tri mjeseca. Kako bi znali kad je vrijeme za berbu, imajte na umu da kora treba biti glatka i tamnonarančasta do crvena. Pri berbi se dio stabljike ostavlja zbog lakšeg rukovanja i dužeg trajanja, a uklanja se prije upotrebe.

Meso hokaido tikve odličan je izbor za slana i slatka jela te je puno vitamina, minerala i vlakana. Takođe, ova tikva je dobar izvor vitamina B1, B2, i B6, a kalij u njoj je zaslužan za pravilan rad srca te je s fosforom dobra kombinacija za kosti. Pritom je važno da koru ne bacate, nego pripremite s mesom tikve.

Izvor: rtl.hr

PROČITAJTE:

Tikva smanjuje rizik od raka i srčanih bolesti: Iskoristite njeno vrijeme i pripremite ukusne delicije

BUNDEVA LIJEČI GLAVOBOLJU BOLJE OD TABLETA: Evo zašto treba da je jedete

BUNDEVA: ljekovita biljka koja liječi mnoge bolesti

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI