Utorak, 30 Aprila, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneŽivinarstvoOboljenja živine uslijed nedostatka vitamina (avitaminoza)

Oboljenja živine uslijed nedostatka vitamina (avitaminoza)

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Živina je osjetljiva na nedostatak vitamina, te ako se duže vremena hrani hranom koja oskudijeva u nekom vitaminu, kod živine se pojavljuju razna oboljenja karakteristična za nedostatak određenog vitamina.

Tako, na primjer, nedostatak vitamina A ima za posljedicu zaustavljanje porasta pilića. Oboljela grla slabe, posrću imaju sanjiv izgled, nakostrešeno perje, blijedu krestu. Slični znaci se pojavljuju i kod odrasle živine.

Iz jaja nosilja koje oskudijevaju u vitaminu A izliježe se mali procenat pilića.

Nedostatak vitamina D takođe zaustavlja porast pilića, kosti omekšaju, zglobovi oslabe i oboljela grla teturaju pri hodu, gube apetit i ako se ne liječe na vrijeme, sasvim prestaju da jedu.

Kod odraslih grla takođe se javlja oboljenje kostiju – rahitis,  a nosilje sve češće nose jaja sa tankom mekom ljuskom.

U nedostatku riboflavina kod pilića se, pored usporavanja porasta, mršavljenja i opadanja otpornosti, pojavljuju i drugi – karakteristični znaci za ovu avitaminozu. Dok miruju, oboljela grla stoje na skočnim zglobovima, pri čemu su im prsti savijeni prema unutra. Ovakav položaj zadržavaju i kada su u pokretu, pa se zato kreću teško i nerado, pomažući se pri tome krilima.

Ako avitaminoza potraje duže, pilići dobivaju proliv i sasvim prestaju da se kreću i leže raširenih i u stranu izbačenih nogu.

Slične i razne druge posljedice izaziva i nedostatak drugih vitamina.

Ako se vodi računa da u hrani za živinu uvijek ima dovoljno vitamina, onda do avitaminoze neće ni doći. No ako se na to nije pazilo pa se bolest pojavi, treba hitno liječiti davanjem raznih vitaminskih hraniva i preparata.

Izvor: www.agrosavjet.com

PROČITAJTE:

Koji su to nedostaci kukuruza u ishrani živine?

Metode određivanja pola kod jednodnevnih pilića

Odlike dobrog pijetla za priplod – Odabiranje prema spoljašnjem izgledu

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI