Nedjelja, 28 Aprila, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne granePovrtarstvoKada je pravo vrijeme za berbu kupusa

Kada je pravo vrijeme za berbu kupusa

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Kupus treba brati u trenutku pune zrelosti glavica. Zrele glavice kupusa su kompaktne i ne ugibaju se pod pritiskom prsta. Osim toga, stepen zrelosti može se proceniti i na osnovu krupnoće koja je karakteristika same sorte. Ne treba odlagati berbu zrelih glavica jer to povećava opasnost od njihovog pucanja ili pojave bolesti. Ovo je posebno važno kod ranih sorti kupusa. Berba nezrelih glavica smanjuje prinos, a glavice su mekane i osjetljive na oštećenja prilikom rukovanja.

Berba se vrši oštrim noževima odsjecanjem korijena što bliže glavici. Prilikom berbe treba ukloniti ovojne listove, osim posljednja 2-4 lista koji imaju ulogu da štite glavicu tokom manipulacije. Sve požutele ili oštećene listove treba ukloniti do osnove.

Kupus se čuva:

Fermentisan (ukiseljen)
– Skladišten u kontrolisanim uslovima
– Kasne sorte kupusa se u hladnjačama na temperaturi od 0-0,5 °C mogu čuvati i do 6 mjeseci, srednje rane 3, a rane sorte 1 mjesec,
– Relativna vlažnost vazduha ne smije preći 90% uz stalnu cirkulaciju vazduha,
– Za vrijeme čuvanja kupus gubi na težini od 8 do 26,5%.
Zdrave, prilikom berbe, manipulacije i transporta neoštećene glavice kupusa će se lakše i duže čuvati.

Predugo čuvanje u neadekvatnim uslovima dovešće do žućenja listova, njihovog smežuravanja i uvijanja. Ukoliko se kupus čuva na višim temperaturama uz visoku vlažnost ubrzava se pojava truljenja u predjelu korijena. Osim pojave truleži, prilikom dužeg čuvanja na temperaturama iznad 0 ℃ primetan je i gubitak zelene boje usljed razgradnje hlorofila.

Izvor: domacinskakuca.rs

PROČITAJTE:

Berba kupusa u više termina zrelosti!

Kiseli kupus – Priprema i pravilan način spremanja!

Jesenja sadnja kupusa – Korisni savjeti za uspiješnu proizvodnju

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI