Subota, 3 Juna, 2023
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneUkrasno i ljekovito bilje7 savjeta za kupovinu pelargonija koje će bujno cvjetati

7 savjeta za kupovinu pelargonija koje će bujno cvjetati

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Pelargonije ili muškatle, su popularne biljke za uzgoj u vrtovima i u posudama. Ako želite da vaše pelargonije bujno cvjetaju, slijedite ove savjete za kupovinu zdravih i snažnih biljaka:

  1. Odaberite biljke s puno pupoljaka – Tražite pelargonije koje imaju puno pupoljaka ili su gotovo spremne za cvjetanje. To ukazuje na to da su zdrave i snažne biljke koje će vjerojatno cvjetati obilno.
  2. Pogledajte listove – Pregledajte listove biljaka i izbjegavajte one s uvenulim, žutim ili smeđim listovima, jer to ukazuje na bolest ili štetnike.
  3. Potražite zdrave korijene – Provjerite korijenje biljaka. Korijenje bi trebalo biti bijelo ili kremasto, a ne smeđe ili trulo.
  4. Pazite na veličinu – Veće biljke obično će proizvesti više cvjetova. Međutim, veće biljke su skuplje i teže ih je presađivati. Odlučite se za veličinu koja vam najbolje odgovara.
  5. Potražite dobar izbor sorti – Različite sorte pelargonija cvjetaju u različito vrijeme i imaju različite boje cvjetova. Potražite raspon sorti koje će vam omogućiti da uživate u cvjetanju cijelo ljeto.
  6. Pitajte prodavca – Ako niste sigurni koju sortu ili veličinu pelargonija odabrati, pitajte prodavca za savjet. Oni će vam moći pružiti dodatne informacije o biljkama i pomoći vam u odabiru savršenog geranija za vaše potrebe.
  7. Vodite brigu o biljkama nakon kupovine- Kada kupite pelargonije, odmah ih presadite u dovoljno velike posude i redovno ih zalijevajte i đubrite kako bi ostale zdrave i cvjetale obilno tokom cijele sezone.

Pročitajte: Bujne pelargonije – Šest jednostavnih savjeta da cvjetaju sve do jeseni

POVEZANI ČLANCI
spot_img

NAJNOVIJE VIJESTI