Petak, 23 Februara, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneUkrasno i ljekovito bilje7 savjeta kako se njeguje BOŽIĆNI KAKTUS

7 savjeta kako se njeguje BOŽIĆNI KAKTUS

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Ako ste ovaj divni cvijet dobili na poklon, uradite sve da ga sačuvate u životu kako bi cvjetao i bujao.

Teško je povjerovati da postoji cvijet koji tako malo voli sunce, a tako puno vodu. Ipak postoji i zove se Božićni kaktus ili Decembar upravo zbog sklonosti da puni cvat doživi u novembru i decembru.

Ukoliko želite da ovaj cvijet krasi i vaš dom, evo kako da ga njegujete kao pravi cvjećari:

1. Zapamtite da decembar obožava indirektno svjetlo. Temperatura vazduha mora da bude najmanje 15 stepeni Celzijusa.

2. Kad dođe ljeto, ovaj cvijet stavite na balkon ili terasu, jer mu treba vazduh. I ne zaboravite da ga svaki dan zalivate.

3. Decembar spada u kapriciozni cvijet koji ne smije da se dira u sezoni cvjetanja: ako tokom cvjetanja premestite saksiju ili je čak okrenete, on će zaustaviti cvjetanje.

4. Kad dođe proljeće, decembar opskrbite sa đubrivom za cvijeće. Biljka će najviše da raste i lista tokom ljeta, pa je tada đubrite dva puta mjesečno. Prestanite da je prihranjujete u septembru.

5. Nikad ne sijecite makazama ili nožem višak mladica, već ih otkinite rukom. Biljke koje se ovako formiraju, ljepše i bogatije cvjetaju.

6. Decembar se presađuje krajem februara, kada konačno prestaje da cvjeta.

Važna napomena: mlade biljke presadite jednom godišnje, a starije bilje jednom u 5 godina. Neka saksija za decebar bude plitka i široka. Neka trećina saksije bude napunjena drenažnom zemljom, dok ostatak može biti ispunjen domaćom zemljom pomešanom sa krupnim pijeskom ili usitnjenim ugljom.

7. Početkom decembra ovaj cvijet stavite u dobro osvetljenu prostoriju, ali nikako na direktnu sunčevu svjetlost. Tada će se probuditi i bujno cvjetati.

Savjet plus:

Kada decembar prestane da cvjeta, postepeno smanjite zalivanje, stavite ga na hladno i tamno mjesto do kraja marta. Pustite ga da se odmori od cvjetanja. Krajem marta biljka započinje vegetativni period, pa cvijet možete da prebacite na njegovo uobičajeno mjesto.

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI