Utorak, 18 Juna, 2024
spot_img
NaslovnicaMagazinZanimljivosti7 fenomenalnih načina da upotrebite domaću mljevenu kafu

7 fenomenalnih načina da upotrebite domaću mljevenu kafu

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Obožavate taj čudesni crni napitak, njegov miris je dovoljan da širom otvorenih očiju “iskočite” iz kreveta. Da, ako vam već do sada nije jasno, otkrićemo vam tajnu. Pričamo o kafi, toj svježe mljevenoj neodoljivoj kafi.

Međutim, baš ovaj čudesni crni napitak kome dugujemo neka zaista vrijedna uživanja, druženja sa dragim osobama i zlata vrijedne momente koje “dijelimo” sa samim sobom pijuckajući ga, može se praktično iskoristiti na i na još nekoliko načina – od upotrebe u domaćinstvu do uljepšavanja.

Otkrivamo vam sedam fenomenalnih načina da upotrebite domaću svježe mljevenu kafu.

Piling tijela

Koža meka kao svila, nježna, skoro kao bebina? Pa koja žena ovakvu kožu ne bi poželjela. I dok vjerujemo koristitite razne pilinge ili maske za postizanje ovakvog efekta, zašto ne biste probale i iskoristile svježe mljevenu kafu za to? Za mekšu kožu, pomiješajte mljevenu kafu sa gelom za tuširanje ili losionom za tijelo kako biste uradili piling cijelog tijela.

Kafa kao osvježivač prostora

Zašto da se mrštite svaki put kada otvorite frižider i pitate same sebe, šta se ovo “osjeća”. Kako biste eliminisali sve neugodne kuhinjske mirise (iz frižidera ili zamrzivača na primjer) stavite tacnu ili činijicu s mljevenom kafom baš tamo gdje želite da mirisi nestanu.

Za pranje ruku

Koliko puta vam se desilo da pripremate ručak i naravno sjeckate crni ili bijeli luk i nakon toga ne možete da se “otresete” ovog, za mnoge neugodnog mirisa sa ruku? Rješite se baš tih “tvrdoglavih” mirisa koji mogu ostati na njima nakon kuvanja tako što ćete ih nježno istrljati mljevenom kafom i isprati hladnom vodom.

Za pranje sudova

Vjerujemo da sigurno nikada ne biste pomislili na ovako nešto, ali svježe mljevena kafa vam može pomoći da lakše operete masne šerpe i lonce. Međutim, ovo ne važi za sve lonce i šerpe. Ipak, ovaj metod izbjegavajte, ako su vam šerpe svjetle boje, inače može doći do stvaranja mrlja.

Otjerajte insekte

Ti dosadni mali mravi. Koliko se puta desilo da ste ih primjetili u kuhinji, na terasi ili hodniku svog doma. Odbijte insekte (posebno mrave) posipanjem mljevene kafe na mjesta sa kojih želite da ih se rješite.

Za sjajniju kosu

Želite kosu kao sa reklame? Ok, ne mora baš da bude tako kovrdžava, bujna i gusta, ali da baš biste voljele da svaka dlaka sija. Mnogi stručnjaci kažu da je kafa tajna ultra sjajne kose. Zato skuvajte dvije šoljice svježe mljevene kafe, jednu kako biste uživali dok je ispijate, drugu šoljicu ostavite da se ohladi, a zatim njome isperite vlažnu kosu.

Za “mirišljave” cipele

Kako vam nikada ne bi bilo neprijatno da se izujete, ako na primjer idete u posjetu kod dragih prijatelja, u cipele koje planirate da nosite sipajte svježe mljevenu kafu. Stavite kafu u staru čarapu ili najlonke, zavežite u čvor i ostavite u cipelama da prenoći. Tako, eliminišite sve neugodne mirise.

Ovi trikovi za upotrebu sveže mlevene kafe mogu svima biti od višestruke koristi. Ali prije nego što bilo šta od ovoga primjenite, mi imamo jedan savjet zlata vrijedan za vas – nađite mrvu vremena za sebe u danu, opustite se, skuvajte kafu i jednostavno – uživajte!

Izvor: stvarukusa.rs

PROČITAJTE:

Da li kafa može da se pokvari?

Najukusnija turska kafa – Skuvajte je pravilno i uživaćete u nikad boljem ukusu

Da li ste znali kako nastaje najskuplja kafa na svijetu?

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI