Petak, 24 Maja, 2024
spot_img
NaslovnicaAgro Savjet5 namirnica koje bi trebalo dobro oprati prije svake upotrebe

5 namirnica koje bi trebalo dobro oprati prije svake upotrebe

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Još od malih nogu stvaramo naviku da voće ili povrće prije konzumiranja dobro operemo. Zbog čega je potrebno posebno dobro oprati ovih 5 namirnica pročitajte u daljem tekstu.

1. Orašasti plodovi

Treba ih prati i kada su očišćeni od ljuske jer ne možete znati u kakvim uslovima su se nalazili tokom proizvodnje i transporta. Osim toga, pranje pomaže uklanjanju fitinske kiseline koja održava svežinu i štiti od parazita, a može škoditi ljudskom tijelu.

2. Voće i povrće s jestivom korom

Ako je takvo voće i povrće naizgled čisto i sjajno, to ne znači da ga ne treba dobro oprati pod hladnom vodom. Ne koristite sapun za to i dobro ih prebrišite papirnatim ubrusom nakon pranja.

3. Suvo voće

Ova vrsta voća smatra se jednom od najprljavijih, posebno ako nije upakovano, već se prodaje kao rinfuz. Sušeno voće bi trebalo dobro oprati pod mlazom vode ili čak potopiti u vodi na nekoliko sati.

4. Voće i povrće koje se ljušti

Iako voće i povrće ljuštite, tokom tog procesa ga držite u rukama i bakterije dolaze na vašu kožu s koje prelaze na dio bez kore koji jedete. Posebno se preporučuje skidanje kore sa proizvoda koji se voskiraju. Jer se često koristi vještački vosak koji može biti štetan po zdravlje.

5. Konzerve

Iako zvuči pomalo čudno, stručnjaci preporučuju pranje limenki pre otvaranja i istresanja hrane iz nje. Kažu da na limenkama može biti puno bakterija koje nakon otvaranja mogu doći na hranu koju jedemo. Isto tako preporučuje se dezinfekcija limenki sa pićima, treba očistiti gornji deo limenke.

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI