Subota, 18 Maja, 2024
spot_img
NaslovnicaMagazinKućni ljubimciPsi mogu prepoznati lošu osobu

Psi mogu prepoznati lošu osobu

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Psi mogu da osjete strah, a nedavnim istraživanjem je otkriveno da mogu nanjušiti i koliko je neko loša osoba, piše Good.

Tim koji je predvodio profesor Akiko Takaoka iz Japana otkrio je kako oni brzo shvate treba li nekom čovjeku vjerovati ili ne.

Istraživanje koje su sproveli uključilo je “varanje” pasa. Naime, ljudi su već odavno otkrili kako će pas, ako mu pokažete na neki objekat, dotrčati do njega. Stoga su naučnici koristili ovu informaciju u svom istraživanju – jedan čovjek bi psima pokazivao kutiju koja je bila napunjena hranom.

Psi su spremno trčali do njega. Zatim bi im pokazao praznu kutiju. Psi su takođe trčali do njega, ali bi onda otkrili da nema hrane u njemu.

Treći put, kada bi im pokazao kutiju s hranom, nisu otišli do nje. Znali su kako čovjeku koji im pokazuje kutije, sa hranom ili bez nje, ne treba vjerovati na temelju prethodnog iskustva. Taj eksperiment dokazuje da psi mogu prepoznati nekog ko vara i da nisu tako naivni.

“Drugim riječima, ako lažete psa, on će formirati mišljenje o vašem ponašanju, te vam neće vjerovati. Psi imaju sofisticiraniju inteligenciju nego što mislimo. Ta društvena inteligencija selektivno je kod njih evoluirala kroz dugu životnu istoriju suživota s ljudima”, kaže profesor Takaoka, piše petmagazine.

Izvor: b92

PROČITAJTE:

Signali koje pas daje prije nego što vas napadne i ujede: Ovo je prvi znak upozorenja!

Koji su to najbolji ovčarski psi?

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI