Evo kako pravilno čuvati plodove jabuka!

čuvanje jabuka Foto: www.rtl.hr

Jabuke i kruške su voćne vrste koje često čuvamo u domaćinstvu. Za njihovo uspiješno čuvanje moraćemo osigurati optimalne uslove skladištenja.

Iako su jabuke voće koje možemo čuvati dugo, postoje korisni trikovi koji pomažu u još dužem čuvanju i skladištenju. Prva stvar koju je potrebno napraviti već se odnosi na samu berbu, odnosno trebaju se odabrati samo one jabuke koje su u takozvanom optimalnom stanju. Takvo stanje još se naziva i tehnološkom zrelosti.

Jabuke je najbolje brati zajedno s peteljkom, a preporučljivo je da se to radi po suvom vremenu.

NEKI OD NAČINA ČUVANJA JABUKA

Najjednostavnijie je čuvati jabuke u kutijama (kartonske kutije, korpe). Ovo je jednostavna metoda, ali je mogućnost čuvanja plodova jabuke na ovakav način kratkotrajna. Nedostatak ove metode je da se truljenje plodova brzo širi i da se provjetravanje stanja plodova mora vršiti redovno i često.

Plodovi jabuke se mogu pojedinačno zamotavati u papir i složiti u dva do tri reda.

Modifikacija ove metode je čuvanje plodova u pijesku u koji smo dodali malo pepela. Na dno kutije sipajte pijesak u sloju debljine 3cm. Poredajte jabuke, ali tako da se plodovi ne dodiruju međusobno. Poredane plodove posuti pijeskom. Na ovaj način možemo napraviti dva do tri reda jabuka zatrpanih u pijesak. Vlažnost pijeska ne smije biti veća od 4%. Veća vlažnost može dovesti do propadanja uskladištenih plodova.

Umjesto pijeska mogu se koristiti i drugi suvi i rastresiti materijali: heljdine ljuspice, piljevina, mahovina, ljuska crvenog luka, slama. Jabuke lako usvajaju mirise iz okoline i materijal u koji zatrpavamo jabuke može promijeniti miris plodovima jabuke. Skladištena na ovaj način jabuka se može očuvati do proljeća ukoliko su uslovi u skladištu odgovarajući.

Jabuke je moguće čuvati i u najlon vrećicama na kojima smo napravili rupice za ventilaciju. Tokom vlažnog dana u vrećici će doći do kondenzacije, a tokom suvog dana plodovi će apsorbovati vlagu.

Ne zaboravite pregledati uskladištene jabuke barem jednom tokom mjeseca i odstranite plodove koji pokazuju znakove propadanja.

PROČITAJTE:

Da li ste znali da postoje ovakve jabuke

Odavno niste orezivali jabuke? Evo kako da ispravite greške

Preporuka za vas