Petak, 18 Oktobra, 2024
spot_img
NaslovnicaMagazinZdravlje i ishranaKako maslačak čisti jetru i pluća: Narodni lijek koji se pravi sada!...

Kako maslačak čisti jetru i pluća: Narodni lijek koji se pravi sada! /RECEPT/

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Maslačak je biljka koja savršeno čisti cijelo tijelo: od jetre, pluća pa do krvi i krvnih sudova

Kada je riječ o branju maslačka da bi se koristio u ishrani ili kao lijek, bere se onaj prvi proljećni, tj. mladi – koji se već sad pojavio na livadama.

Maslačak u svrhu čišćenja jetre

Narodna medicina tvrdi da maslačak liječi čak i cirozu jetre. Međutim, preporuka je da se prvo konsultujete sa ljekarom prilikom konzumiranja ovog narodnog lijeka. Ukoliko želite da očistite pluća i jetru, prvo morate da prestanete sa konzumiranjem alkohola i cigareta.

Lijek za jetru: Skuvajte čaj od svježih cvijetova maslačka koje ste ubrali tokom sunčanog dana.

Kada voda proključa (200ml) dodajte 5-6 cvjetova maslačka i sve to sklonite sa ringle. Pokrijte tanjirićom i ostavite da “odstoji” oko 5 minuta. Procedite i popijte svjež čaj, zaslađen medom.

Da biste očistili jetru, najbolje je da mlade listove maslačka koristite kao salatu uz svaki obrok.

Važno je da ne pretjerate:  svaki narodni lijek koristi se najviše 10 dana uzastopno, nakon čega se prekida sa konzumiranjem na par nedelja.

Lijek za pluća: Najdjelotvorniji lijek za pluća od maslačka je domaći med od ovog cvjeta.

Potrebno je: oko 200 cvjetova maslačka, svježe ubranih; 2 limuna; 2 l vode; 2 kg šećera.

Pravljenje meda u nekoliko koraka:

Za početak, prošetajte po parkovima ili livadama na kojima ćete sigurno pronaći ove žućkaste cvjetove. Slobodno ih uberite zajedno sa stabljikom, a potrebna količina za med od maslačka je oko dve stotine. Kada dođete kući, odvojite cvjetove i operite ih hladnom vodom. Na taj način uklonićete sve insekte, prljavštinu i nečistoće koje mogu uticati na kvalitet konačnog proizvoda.

Nakon toga, stavite ih u šerpu i prelijte sa 2 litra vode (najbolje destilovane). Posudu stavite na šporet i kuvajte na jakoj vatri. Kada primjetite ključanje, ostavite još 20 minuta na ringli a možete ih držati polupoklopljene. Poslije toga, sklonite šerpu i procijedite tečnost kroz sito ili cjediljku u drugu posudu.

U taj lonac potom sipajte 2 kg šećera i stavite na ringlu koja je podešena na srednju jačinu. Konstantno mješajte smjesu do momenta kada primetite kako se količina prepolovila i da je masa gusta. Tada ubacite dva limuna koje ste prethodno oprali i isjekli na kriške. Obavezno ih dodajte zajedno sa korama, jer su one prepune vitamina C.

Nastavite mješati varjačom sve dok smjesa ne postigne gustinu meda. Poslije toga, posudu sklonite sa vatre, a med od maslačka dok je još vruć prespite u čiste staklene tegle. Dobro ih zatvorite i sklonite na tamno i hladno mjesto.

Svako jutro, uz kafu ili čaj pojedite po 2 kašičice meda od maslačka.

Izvor: stil

 

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI