Petak, 18 Oktobra, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneVoćarstvoČuvanje jabuka nakon berbe

Čuvanje jabuka nakon berbe

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Čuvanje jabuka nakon berbe zahtijeva pravilnu manipulaciju kako bi se sačuvala svježina i kvalitet. Odmah nakon berbe, plodove je potrebno transportovati iz voćnjaka i dalje njima pravilno rukovati. Ukoliko su plodovi namijenjeni preradi, važno je brzo ih iskoristiti kako bi se spriječilo propadanje. Na dužinu i kvalitet čuvanja plodova utiču uslovi transporta i rukovanja nakon berbe.

Da bi se plodovi jabuke sačuvali tokom cijele godine, najbolja metoda je njihovo skladištenje u hladnjačama. Hladnjače omogućavaju kontrolu i praćenje uslova skladištenja, što produžava svježinu plodova i poboljšava ekonomičnost proizvodnje. Jabuke koje su dobro osunčane su kvalitetnije i duže se čuvaju, dok plodovi oštećeni gradom, bolestima ili štetočinama teže zadržavaju kvalitet. Brzo hlađenje plodova nakon berbe, naročito korišćenjem vode, dodatno doprinosi njihovom očuvanju u hladnjači.

Obično se jabuke čuvaju u hladnjačama sa normalnom atmosferom, dok se hladnjače sa kontrolisanom atmosferom koriste rjeđe. Osim hladnjača, jabuke se mogu privremeno čuvati i u običnim skladištima kao što su podrumi, trapovi ili magacini privedeni ovoj namijeni. Privremeno čuvanje zahtijeva pravilnu pripremu plodova, što podrazumeva da oni budu zdravi, bez oštećenja i blagovremeno ubrani.

Pročitajte: Kada treba izbjegavati jesti jabuke

Još malo o čuvanju plodova jabuke

Plodove jabuke je moguće umotati pojedinačno u polumasni papir, obične salvete ili tanki papir, a zatim ih složiti u odgovarajuću ambalažu kao što su gajbe, korpe ili sanduci. Ambalaža treba da ima ventilacione otvore, dok stalaže u skladištima treba da budu drvene. Idealna temperatura za čuvanje jabuka u skladištima iznosi oko 5°C, a relativna vlažnost vazduha treba da bude između 70 i 80%. Dobra ventilacija je neophodna, a ako se plodovi počnu smežuravati, pod u skladištu se može kvasiti vodom ili se mogu držati posude sa vodom kako bi se povećala vlažnost.

Jabuke se mogu čuvati i na podu u podrumu, poređane na sloj slame debljine oko 20 cm u trapezoidnom obliku. Važno je izbjegavati prisustvo materijala koji šire strane mirise u prostoru za čuvanje. Polietilenske vreće su još jedan način čuvanja jabuka, u koje se pakuje do 5 kg plodova, a vrećice se izbuše na nekoliko mjesta radi ventilacije. Vrećice se potom slažu u sanduke ili korpe u podrumima, ili se, po želji, slože u slojeve s pijeskom. Ovako pripremljeni plodovi mogu se čuvati i više od šest mjeseci u voćnjacima, pod zemljom, ili u trapovima napravljenim na odgovarajućim mestima. Trapovi se postavljaju na ocjednim lokacijama, sa obaveznim ventilacionim dimnjacima duž cijele njihove dužine.

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI