Subota, 5 Oktobra, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneUkrasno i ljekovito biljeJesen mijenja vrijeme za zalivanje sobnih biljaka

Jesen mijenja vrijeme za zalivanje sobnih biljaka

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Kada vrijeme postane hladnije, treba obratiti pažnju i na biljke. One koje su baš osjetljive treba unijeti u kuću i skloniti sa terase.

Ključ za očuvanje biljaka tokom jeseni i zime, osim optimalne temperature, je pravilno zalivanje. Naravno, kaktusi i sukulenti ne vole previše vode, pa ih izuzmite iz ove priče.

Većina biljaka tokom zime ulazi u fazu mirovanja, ali stručnjaci za brigu o sobnim biljkama preporučuju zalivanje ujutro. Ako to radite uveče, biljke će ostati vlažne tokom noći, što može privući štetočine.

Prema “MindBodyGreen”, svakoj biljci je potrebna određena količina vode, ali važno je kada je zalivate. Najbolje je to činiti ujutro, posebno ljeti, kako bi biljka upila vodu prije nego što temperature postanu visoke, što može izazvati brzo isparavanje. Ako biljka ostane vlažna tokom noći, to može stvoriti uslove za štetočine.

Provjerite svoje biljke i njihove listove

Kada je sunčeva svjetlost slabija, zalivanje postaje manje važno i treba ga prilagoditi sezoni, jer se potrebe biljaka za vodom mijenjaju.

“Kako sunčeva svjetlost postaje manje dostupna u jesen i zimi, a temperature padaju, biljke se prilagođavaju tim uslovima“, ističe Marija Faila, voditeljka radijske emisije “Bloom and Grow”.

Važno je prepoznati znake prekomjernog ili nedovoljnog zalivanja. Dosljednost je ključ za zdravlje sobnih biljaka.

“Svako jutro, prije nego što sjednete za računar, obratite pažnju na svoje biljke. Provjerite kako napreduju i da li im je potrebna voda. Takođe, obratite pažnju na lišće — da li ima štetočina ili mrlja. Što brže primjetite problem, to će vaše biljke biti zdravije“, dodaje ona.

Na kraju, redovno zalivanje biljaka u isto vrijeme može vam pomoći da razvijete naviku, što će smanjiti šanse da zaboravite na njih, prenosi 24Sedam.

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI