Petak, 20 Septembra, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneVoćarstvoRetrovegetacija i njen uticaj na rodnost u narednoj vegetaciji

Retrovegetacija i njen uticaj na rodnost u narednoj vegetaciji

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Ove godine došlo je do ranog opadanja lišća sa šljiva i krušaka. Uzrok tome možemo tražiti u više faktora. Prvi uzrok tome je jaka suša koja se desila od druge polovine jula i cijeli avgust mjesec. Opadanje lišća je pojačala i situacija zato što smo imali mnogo kiše u prvom djelu vegetacije a poslije se desila nagla promjena u sušni period sa ekstremnno visokim temperaturama što je pojačalo defolijaciju. Pored toga došlo je do razvoja bolesti, na šljivi šupljikavost lišća (Stigmina carpophila), a na krušci koprivina grinja (Tetranicus urticae). Kao što smo napomenuli ove godine ova pojava se desila ranije odnosno ovakva situcija je bila već na početku septembra mjeseca.

Pojava retrovegetacije kod voćaka, odnosno ponovna pojava lisne mase nakon opadanja iste je štetan proces, jer osim što smanjuje otpornost biljaka na niske temperature, one u narednu sezonu ulaze oslabljene, daju niži prinos i osjetljivije su na napade bolesti i štetočina.

Retrovegetacija se najčešće javlja krajem septembra i početkom oktobra mjeseca. Ova pojava je uslovljena toplijim vremenom i povećavanjem vlage u zemljištu tokom ova dva mjeseca. Uočljivo je da se temperatura povećala posljednjih par decenija zbog posljedica globalnog zatopljenja bez obzira koliko se to osporavalo činjenice govore drugačije. Uzećemo primjer da je u prosjeku najviša temperatura Banjaluke za septembar mjesec 21,5 stepen celzijusa.

Utvrdivši da je u 2021 godini maksimalna prosječna tempnjratura bila 26,4 stepena celzijusa da se zaključiti da je ipak na snazi Globalno zagrijavanje. Kao posljedica ovoga dolazi do ranijeg otvaranja pupoljaka u rano proljeće i uslijed aprilskih mrazeva dolazi do propadanja istih.

Da se ne bi desila pojava retrovegetacije u voćnjaku potrebno je zaštititi biljku na vrijeme. Defolijacija se uglavnom dešava zbog apsolutnog nevođenja mjera zaštite voćaka tokom vegetacionog perioda. Ima slučajeva da se to desi voćarima koji prestanu štititi voće uslijed nezainteresovanosti za voćnjak zbog neadekvatnog prinosa te godine. To se uglavnom dešava kada se prestane sa mjerama zaštite od juna pa do polovine jula mjeseca. Vegetativna masa se zarazi nekim od patogena kao što su kod jabuka i krušaka čađava pjegavost i krastavost plodova, a šljiva, trešnja i višnja sa šupljikavosti lišća. Uslijed nekroze lišće opadne u julu i avgustu mjesecu a novo počne izbijati u septembru.

Značajno je ovdje napomenuti da bi sa samo par tretmana kaptanom riješili ovaj problem. Ako se retrovegetacija ipak desila moramo blagovremeno reagovati.

U slučaju da je nešto malo pupoljaka tokom septembra i oktobra mjeseca krenulo da se otvara preporuka je da se u rano proljeće napravi intezivnija rezidba kako bi se voćka što prije oporavila od stresa i uspostavila ravnotežu između rasta i rodnosti.

U slučaju da je voćka jako olistala i većina lisne mase se nalazi na vrhovima stabala tu lisnu masu treba obavezno orezati prije zime. Višestruki rezovi na biljci se ponašaju kao otvorene rane koje su podložne raznim infekcijama. Obzirom da naredni period donosi hladno i vlažno vrijeme gdje je uslov za njihovo ostvarivanje daleko uvećan potrebno je biljku zaštititi preparatina na bazi bakra. Ova vrsta preparata ima fungicidno i baktericidno dejstvo tako da biljka u potpunosti ulazi zaštićena u stanje mirovanja tokom zimskog perioda.

Izvor: pssrs.net

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI