Četvrtak, 19 Septembra, 2024
spot_img
NaslovnicaMagazinZdravlje i ishranaSlatko od kore žute lubenice: Slatki specijalitet iz domaće kuhinje

Slatko od kore žute lubenice: Slatki specijalitet iz domaće kuhinje

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Žute lubenice, poznate po svojoj karakterističnoj boji i osvježavajućem ukusu, sve više osvajaju tržišta širom svijeta. Za razliku od klasičnih crvenih lubenica, ove lubenice imaju svijetložutu boju mesa, a njihov ukus često podsjeća na ananas ili med. Iako su manje poznate u našim krajevima, sve veća potražnja za ovom vrstom lubenice donosi i brojne nove recepte koji omogućavaju iskorišćavanje svakog dela ploda, pa čak i kora.

Jedan od takvih specijaliteta je slatko od kora žute lubenice, koje svojim jedinstvenim ukusom i mirisom može da obogati svaku zimnicu.

Potrebni sastojci:

  • 1 kg kora od žute lubenice za slatko
  • 2 kg šećera
  • Sok od jednog limuna
  • Štapić vanile

Priprema:

Prvi korak u pripremi ovog specijaliteta je pažljivo čišćenje kora lubenice, kako spolja, tako i iznutra, kako bi se odstranili svi neželjeni delovi. Nakon toga, kore se sijeku na krupne kriške, a potom na manje komadiće odgovarajuće za slatko.

Pročitajte: Slatko od dunja sa orasima – Najbrža priprema starinske poslastice

Da bi se uklonila gorčina i dobila odgovarajuća tekstura, komadi lubenice se kuvaju u najmanje šest voda. Svaki put kada voda provri, treba je prosuti i naliti novu, vrelu vodu. Kada su kore dovoljno skuvane, preliju se hladnom vodom koju treba promijeniti tri-četiri puta, a zatim se ostave da odstoje 24 sata. Nakon toga, kore se ocede.

U međuvremenu, šećer se kuva sa čašom vode dok ne postigne željenu gustinu, nakon čega se u njega dodaju komadići kora lubenice. Sve zajedno kuva se još 15 minuta. Pred sam kraj kuvanja, dodaje se sok od limuna i šipka vanile, a slatko se skida sa vatre čim se pojavi pjena. Posudu treba pokriti pokvašenom kuhinjskom salvetom i ostaviti da odstoji preko noći. Sutradan, slatko se sipa u sterilisane tegle i hermetički zatvara.

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI