Petak, 18 Oktobra, 2024
spot_img
NaslovnicaMagazinPriče sa selaKreativnost i snalažljivost: Bazen od rolo bala na sred njive - Priče...

Kreativnost i snalažljivost: Bazen od rolo bala na sred njive – Priče iz Semberije i Obudovca

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

U vrijeme kad visoke temperature obaraju rekorde, dosjetljivi domaćini iz Semberije i Obudovca pronašli su jedinstven način da se rashlade i uživaju u ljetnjim danima bez potrebe za klasičnim bazenima. 

U Srednjem Dragaljevcu, Slaven Ljubinković zajedno sa svojim komšijama i prijateljima nije čekao da se rashladi kupovinom standardnog bazena. Umjesto toga, oni su sami preuzeli stvar u svoje ruke. “Napravili smo bazen za četiri sata. Koristili smo 20 rolo bala i najlon dimenzija 12×12 metara”, objasnio je Slaven za InfoBijeljinu. Ova ekonomska alternativa njih je koštala svega oko 550 maraka. Kreativno rješenje nije zahtijevalo puno vremena niti novca, a rezultat je bio osvježavajući bazen prečnika sedam metara, koji sada pruža prijatnost svim članovima zajednice.

BAZEN OD ROLO BALA
Foto: infobijeljina.com

S druge strane, u Obudovcu kod Šamca, mladi iz Posavine odlučili su se za sličan poduhvat. Na njivi u zaseoku Kerezi, umjesto standardnog bazena, osvanuo je bazen oblikovan od 20 velikih rolo bala sijena, čvrsto povezan i prekriven najlonom. “Umjesto novca koji bi potrošili na odlazak do bazena i kupališta u okolnim mjestima, kupili su veliki najlon i napravili svoj ljetni raj usred njive.”, objasnio je jedan od mladih za RTRS. Njihov bazen, napunjen sa 40 kubnih metara vode, postao je omiljeno mesto za zabavu i rashlađivanje tokom vrelih letnjih dana.

Ove inicijative ne samo da su dokazale snalažljivost i kreativnost lokalnih zajednica, već su i podsjetile na važnost zajedništva i jednostavnosti u rješavanju svakodnevnih izazova. Sezona kupanja u ovim improvizovanim bazenima trajeće do jeseni, nakon čega će njive ponovo postati mjesto poljoprivrednih radova. Semberija i Posavina, poznati po svojoj radnoj etici i inventivnosti, ovaj put su dokazali da za pravo osvježenje i uživanje u ljetnjim danima, ponekad je dovoljno samo malo mašte i volje, piše portal AgroSavjet

Pogledajte video prilog:

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI