Subota, 5 Oktobra, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne granePovrtarstvoTajne profesionalnih vrtlara - Kako da vaš PARADAJZ bude najbolji

Tajne profesionalnih vrtlara – Kako da vaš PARADAJZ bude najbolji

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Dosta ljudi je zainteresovano za sopstvenu proizvodnju paradajza i žele da jedu plodove koji su  sami proizveli. Da bi došli do tog cilja treba malo truda i da se posveti pažnja biljkama koje gaje. Pored sadnje i navodnjavnja, zasjenjivanja i hemijskih mjera zaštite paradajza ima dosta i drugih mjera njege koje će dovesti do zdravih i kvalitetnih plodova.  U te mjere spadaju vezivanje paradajza, skidanje zaperaka, dekapitacija i skidanje donjeg lišća paradjza.

Vezivanje paradajza

U plastenicima  kanap se vezuje za noseće  konstrukcije, a zatim se veže pri dnu biljke paradajza (do 20 cm iznad zemlje). Kanap ne treba da je jako zategnut i oko njega se vezuje biljka, a po potrebi se biljka  veže za njega. Tako ovi kanapi održavaju biljku u vertikalnom položaju. Ovaj način vezivanja primjenjuje se kod indeterminantnih sorti paradajza, sorte sa visokim porastom same biljke.

Skidanje zaperaka paradajza

Šta su zaperci ili priperci? To su začeci novih grana novih grana koji se pojavljuju u pazuhu lista. Zaperci su štetni jer odvaleče hranu u zelenu lisnu masu, a onda plodovi trpe, dobijaju manje hrane i ostaju sitniji. Kidanje zaperaka treba raditi kada su još mali i to bi trebalo da bude redovna mjera. Ne bi trebalo dozvoliti da prerastu 6 do 7 cm. To treba provjeravati jednom sedmično. Ako neki promakne i preraste, treba mu samo otkinuti vrh, da bi se zaustavio dalji porast.

Pročitajte: Ovo je sve što treba da znate o ranoj proizvodnji paradajza

Dekapitacija paradajza

Na dinamiku sazrijevanja, ukupan prinos  i krupnoću plodova paradajza utiče i dekapitacija biljke  ili zakidanje vrha. Ta mjera se sprovodi 50 dana prije planiranog roka završetka berbe. Zakidanjem vrha omogućava se da  plodovi na posljednjoj cvjetnoj grani brže dostignu željenu veličinu i sazru do određenog roka.

Uklanjanje donjeg lišča

Uklanjanje donjeg lišća vrši se svakih 10 do 15 dana. Ovom mjerom uklanja se jedan ili dva najniža lista. Ovo se radi u cilju poboljšanja svjetlosnih uslova i boljeg provjetravanja, a posebno se podstiče rast gornjih dijelova biljke. Uklanjaju se cijeli listovi, a ne samovršni dijelovi. Važno je napomenuti da se listovi uklanjaju do visine plodne grančice na kojoj je započela berba plodova.

Autor: dipl.inž. Veljko Joksimović, psss.rs

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI