Petak, 18 Oktobra, 2024
spot_img
NaslovnicaMagazinZdravlje i ishranaPrirodni lijekovi za posjekotine i rane

Prirodni lijekovi za posjekotine i rane

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Posjekotine i rane su gotovo u svakom domaćinstvu, nažalost, česte, posebno ako imate djecu. Sanirati ih možete odmah uz pomoć par prirodnih lijekova.

Prvi korak je da ranu očistite, najbolje antibakterijskim sapunom i mlakom vodom. Nakon toga stavite gazu ili komadić čiste takanine i pritisnite ranu lagano da biste zaustavili krvarenje.

Med

Za manje posjekotine prava pomoć je med. Kada ranu operete i očistite nanesite preko tanak sloj meda, koji djeluje dezinfikujuće. Ostavite tako otvoreno nekoliko minuta, pa preko ranice stavite flaster ili zavoj.

Pročitajte: Melem za zarastanje rana – Evo kako da ga napravite po receptu iz narodne medicine

Ljute papričice

Preko očišćene rane možete posuti malo ljute kajenske paprike, koja sadrži kapsaicin, zahvaljujući kojem će bol biti ublažena. Isto možete probati i u slučaju modrica.

Bijeli luk

Odličan je za zaustavljanje krvarenja i ublažavanje bolova kod posjekotina. Ogulite dva do 3 čena bijelog luka, pa ga izgnječite kašikom ili uz pomoć tučka i avana. Nanesite na ranu i ostavite da djeluje.

Pročitajte: Pet prirodnih melema za opekotine

Bokvica

Ova biljka je fenomenalan doktor kada su u pitanju posjekotine, udarci, rane. Naberite nekoliko listova, operite ih i izgnječite u pastu za oblogu. Stavite na povrijeđeno mjesto i omotajte gazom ili pamučnom krpicom. Ostavite da djeluje što duže. Ponavljate postupak ako je potrebno. Možete je koristiti i kod ujeda insekata i žuljeva. (Možete icijediti sok i njega koristiti ili samo staviti cijeli list bokvice).

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI