Nedjelja, 28 Aprila, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneZaštita i ishrana biljakaMjere opreza pri primjeni sredstava za zaštitu bilja

Mjere opreza pri primjeni sredstava za zaštitu bilja

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Još prilikom izbora treba se odlučiti za nabavku onog djelotvornog sredstva koje je najmanje otrovno. Treba naročito paziti i na to da li ta sredstva prodiru kroz kožu, jer je koža glavni put kojim sredstva dospiju u organizam.

Sredstva za zaštitu bilja treba čuvati u prostoriji ili ormaru koji se mogu zaključati, dakle na mjestu gdje djeca i neupućeni, te domaće životinje, nemaju pristup. Na vrata treba staviti natpis »OTROVI« i mrtvačku glavu. Sredstva se ne smiju čuvati zajedno s namirnicama, niti sa stočnom hranom, a herbicidi ni sa sjemenjem i mineralnim đubrivima. Sva sredstva treba uvijek čuvati samo u originalnoj ambalaži s neoštećenim i čitljivim natpisima. Nikad se ne smiju presipati u druge vrećice ili pretakati u različite boce i posude.

Najopasnija je faza u rukovanju hemijskim sredstvima priprema sredstva, tj. tekućine za prskanje ili raspršivanje, jer se u toj fazi rukuje koncentrovanim sredstvom. Kako se sredstva razrjeduju često 100 i 1000 puta (razrjeđenje na 0,1 % znači razrjeđenje koncentrata za 1000 puta), to je očito koliko je veća opasnost u rukovanju koncentratom nego kasnije u rukovanju već razrijedenim sredstvom.

Pročitajte: Podjela sredstava za zaštitu biljaka

Treba uvijek imati na umu da mnoga sredstva lako prodiru i kroz neoštećenu kožu, a da se neka isparavaju, pa se prilikom rada koncentratom udišu otrovne pare. Stoga u pripremi treba u potpunosti spriječiti svaki dodir sredstva s kožom i njegovo udisanje.

Sredstva treba pripremati na otvorenom prozračnom prostoru u gumenim ili plastičnim rukavicama i ostaloj zaštitnoj opremi, odredjenoj u upustvu za to sredstvo. Pri otvaranju ambalaže ili miješanju treba paziti da tekuće sredstvo ne štrcne u oči, koje su najosjetljiviji dio lica, radi čega treba nositi štitnik za lice ili barem zaštitne naočale. Prašiva treba sipati polako i oprezno, da se ne zapraši onaj koji radi i da ne udiše zaprašeni zrak.

I prilikom tretiranja dolazi na kožu sloj sredstva koji se ne vidi ne opaža, pa ako takvo sredstvo lakše prodire kroz kožu, može nastat trovanje. No kako je to prodiranje dosta sporo, to se već i čestim pranjem svih nezaštićenih dijelova tijela, a naročito ruku, sapunom u obilno vode, može ukloniti ova opasnost. No najbolje je sve dijelov kože zaštititi od sredstava za zaštitu bilja.

ZAŠTITANA OPREMA PRI PRIMJENI SREDSTAVA ZA ZAŠTITU BILJA

Za tu se svrhu pri primjeni ovih sredstava upotrebljava raznovrsn zaštitna oprema:

  • gumene ili plastične rukavice, koje treba uvijek prati još na ruci prije skidanja i paziti da se ne navuku izvrnute;
  • gumene čizme;
  • radno odijelo potrebno je kako bi se izbjeglo onečišćenju svagdanje odjeće. Takvo se radno odijelo pere odvojeno. U radu s otrovnijim sredstvima treba nepropusno ili čitavo odijelo (gumirano, plastificirano) ili se na obično radno odijelo stavlja nepropusna pregača; štitnik za lice od prozirne materije ili supstance sprečava udisanje kapljica ili čestica prašiva i njihov kontakt s licem. Sprečava i štrcanje sredstava u lice, pa je propisan u radu s nekim sredstvima;
  • šešir sa širokim obodom ili kapa sa štitnikom za oči potrebna je u prvom redu kąd se tretiraaju viši nasadi;
  • respirator je potreban samo u primjeni nekih sredstava kod kojih je to posebno navedeno.

Prilikom primjene manje opasnih sredstava katkada je moguće izostaviti štitnik za lice, pokrivalo za glavu, pa i radno odijelo i rukavice. No u tome se treba pridržavati svih odredaba iz upustva koje se dobivaju uz pojedino sredstvo.

Tretirati se ne smije protiv vjetra i upošte rad treba podešavati tako da se izbjegne udisanje i dodir s kapljicama sredstva. Treba paziti da sredstvo ne dodje na susjedne kulture ili potkulture koje su u takvom stadiju razvoja da se upotrebljavaju ili će se uskoro upotrebljavati za prehranu (drugo povrće, krmno bilje, voćke i sl.). Pazi ćemo da za vrijeme tretiranja vjetar ne odnosi sredstvo na druge osobe. Za vrijeme rada ne smije se pušiti, a jesti tek nakon temeljitog pranja ruku. Nećemo ispuhivati ustima začepljenje rasprskivače (dizne).

Neogradeni nasad tretiran otrovnijim sredstvom treba označiti tablom s natpisom »Zatrovana površina«. Ispražnjenu ambalažu treba uništiti onako kako je navedeno u uputama, odnosno najčešće limenke zgaziti ili staklenke razbiti, te zakopati duboko u zemlju. I ostatke neupotrijebljenog sredstva treba zakopati u tlo, daleko od bunara i tekućih voda. Papirnatu ambalažu treba spaliti, ali treba izbjeći udisanju dima. Aparate ćemo prati na mjestima odakle sredstvo ne može doprijeti u pitku, tekuću ili stajaću vodu i gdje nema opasnosti za domaće životinje.

U primjeni sredstava za zaštitu bilja treba se držati i svih onih odredbi, navedenih  u uputama, koje se dobivaju prilikom njihove nabaveke, a koje treba temeljno pročitati.

 

 

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI