Nedjelja, 28 Aprila, 2024
spot_img
NaslovnicaMagazinZdravlje i ishranaVodič za zamrzavanje voća

Vodič za zamrzavanje voća

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Iskoristite obilje malina, kupina, bresaka, krušaka i drugog sezonskog voća, s tržnica ili iz vlastitog vrta i uljepšajte nadolazeće hladnije dane. Zamrznuto voće koristite za pripremu smoothieja, voćnih umaka, kolača ili sladoleda – kad god se zaželite ukusa ljeta.

Kako biste maksimalno iskoristili potencijal ovog jednostavnog i učinkovitog načina čuvanja hrane, obratite pažnju na pravila zamrzavanja:

1. Zamrznite dok je svježe

Što svježije, to bolje! Što je svježije prilikom zamrzavanja, voće će biti u najboljem mogućem stanju nakon što ga odmrznete.

2. Dobro osušite

Operite voće prije zamrzavanja, no pripazite da se dobro osuši, čime ćete izbjeći da voće „ozebe“. Prvo ostavite da se ocijedi, pa poslažite na ubrus. Mnogi smatraju kako ne treba ispirati voće prije zamrzavanja, nećete pogriješiti ako ga lagano isperete hladnom vodom u cjedilu – dokle god ga dobro osušite. Odstranite oštećene bobice, listiće i druge nečistoće.

3. Manje porcije prema namjeni

Rasporedite ga u manje količine, jer čak i ako nemate velike količine voća, vjerojatno nećete sve iskoristiti odjednom.

Priredite, primjerice šalicu bobičastog voća, količinu idealnu za pripremu smoothieja. Jabuke naribajte i imate spreman nadjev za pitu, šljive očistite od koštica i iskoristite za pripremu knedli.

Isplanirajte što sve možete pripremiti i prema tome pakirajte.

Ovo su najzdravije zamrznute namirnice

4. Izbjegnite „raspadanje“ voća

Sadržaj vode u voću uzrok je kašaste teksture koju voće ponekad ima nakon odmrzavanja. Minimizirajte je zamrzavanjem voća u što kraćem roku i na nižim temperaturama, koje stvaraju manje kristale vode odgovorne za kašastost. Ako ćete jesti voće, probajte ga dok se još nije u potpunosti odledilo. Ili dok je još zaleđeno, za što preporučamo zamrznuti bobice grožđa – dobit ćete ukusnu i zdravu grickalicu.

5. Oprezno s nježnijim voćem

Bobičasto voće idealno je za zamrzavanje, no zbog nježne teksture, može izgubiti oblik i pustiti sok. Sačuvajte ga tako što ih prvo zamrznite poslagane na foliji ili papiru za pečenje, a kasnije ih prebacite u vrećicu. Također, nikada nemojte pretrpati vrećicu. Radije ostavite malo prostora, jer je voće sadrži vodu, pa je moguće da tokom zamrzavanja malo „naraste“.

6. Narežite, pirjajte, zašećerite

Bobice možete zamrzavati cijele, a veće voće narezati na komade. Po želji voće posipajte šećerom i pustite da odstoji oko 15 minuta prije zamrzavanja. Voće koje lako potamni, breskve, nektarine, jabuke i marelice posipajte otopinom vode i limunske kiseline. Možete ih kratko blanširati, u malo limunova soka i šećera te zamrznuti zajedno sa sokom koji puste. Ili preliti sirupom od prokuhane zašećerene vode u koju ste dodali limunov sok i preliveno zamrznuti.

7. Ne zamrzavajte već odmrznuto

Prednost zamrzavanja u manjim paketićima jest u iskorištavanju cijele količine spremljenog voća, kako ne biste bacali ono što ne upotrijebite. Jednom odmrznuto voće nikada nemojte ponovno zamrzavati, osim ako ga niste termički obradili.

8.Označite

Zahvaljivat ćete sami sebi jednom kad posegnete za zamrznutim paketićima. Posebno ako zamrzavate više vrsta voća! Označite koje je voće u kojoj vrećici, njegovu količinu, kao i datum.

9. Dobro zatvorite

Pripazite da vrećica ne propušta zrak, jer to može utjecati na primjenu boje i okusa. Koristite vrećice namijenjene zamrzavanju i dobro istisnite sav zrak prilikom zamrzavanja i pripazite da poklopci dobro prianjanju.

10. Pripremite zamrzivač

Zamrzavanje će biti učinkovitije uklonite suvišan led iz zamrzivača. Stavljajte na najhladnije mjesto u hladnjaku i pritom izbjegavajte gomilanje na već zamrznute paketiće. Pokušajte izbjeći da se međusobno dodiruju.

Iskoristite što priroda nudi i uživajte u njenim plodovima tokom čitave godine!

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI