Petak, 18 Oktobra, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneUkrasno i ljekovito biljeFikus benjamin: Uzgoj, sadnja i njega bez greške

Fikus benjamin: Uzgoj, sadnja i njega bez greške

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Fikus benjamin je jedna od omiljenih sobnih biljaka. Može se uzgajati kao veliko stablo ili kao maleno bonsai drvce. Popularnim ga čine njegov zanimljiv izgled i jednostavnost pa se sve više ljudi odlučuje na uzgoj ove sobne biljke.

Jedna je od biljaka koje poboljšavaju kvalitetu zraka u zatvorenom prostoru. Benzen, formaldehid i trikloretan samo su neki od toksina koje će eliminirati. No, koliko god poboljšavao kvalitetu zraka, fikus benjamin ima i nedostatak, a radi se o tome da je treći najveći izvor alergena, nakon prašine i kućnih ljubimaca. Najviše smeta osobama alergičnima na lateks. Simptomi koje izaziva su slični kao i kod svake druge polenske alergije.

Postoji nekoliko različitih kultivara ovog fikusa, a najpoznatiji su:

  • Midnight Beauty
  • Starlight
  • Monique

Sadnja i uzgoj fikusa benjamina

Za sadnju ove vrste fikusa potrebna je dobro drenirana zemlja. Fikus benjamin se svake druge ili treće godine u rano proljeće presađuje u veći lonac. Lonac se ispuni supstratom za sobne biljke koji je mješavina treseta i pijeska u omjeru 2:1. Može se dogoditi da fikus neposredno nakon presađivanja odbaci veliki dio listova, ali ako mu osigurate povoljne uvjete, brzo će se oporaviti.

Fikus benjamin ne uspijeva na mračnim mjestima. Za optimalan rast i razvoj potrebno mu je dosta dnevnog svjetla, ali bez utjecaja direktne sunčeve svjetlosti, jer bi u tom slučaju moglo doći do nastanka opekotina na listovima. Izuzetno je osjetljiv na premještanje, a svaka promjena položaja predstavlja šok za biljku i rezultira žućenjem i opadanjem listova.

Njega fikusa benjamina

Fikus benjamin se obično od proljeća do jeseni svaka dva tjedna prihranjuje gnojivom za lisnate biljke. Važno je ne pretjerivati s prihranjivanjem i držati se uputa proizvođača.

Zalijevati ga treba onda kada se supstrat osuši, bez obzira na to koliko je dana prošlo od posljednjeg zalijevanja. Važno je paziti da se voda ne zadržava dugo u podlošku jer visoka vlažnost pogoduje razvoju brojnih biljnih bolesti.

Potrebno je i redovito uklanjati požutjele listove. Ako se želi postići ljepši oblik krošnje, fikus treba orezivati tijekom zimskih mjeseci. Na mjestu reza pojavljuje se bijela tekućina koja kod nekih može izazvati alergijsku reakciju na koži, stoga odmah nakon orezivanja treba dobro oprati ruke.

Povremeno treba ukloniti nakupljenu prašinu na listovima, a to je najbolje napraviti prskanjem kišnicom ili destiliranom vodom sobne temperature. Prskanje fikusa mekom vodom jednako je važno kao i zalijevanje. Ono što nije preporučljivo jest prečesto prskanje sjajem za listove ili tuširanje fikusa vodom iz vodovoda, jer to može dovesti do nakupljanja kamenca na listovima.

Izvor: vrtlarica.hr

PROČITAJE:

Pepelnica ruže: Kako da zaštite ruže i spriječite ovu bolest

Uz ove savjete LJILJAN će vam cvjetati kao lud!

Posadite jasmin: Gdje je on, tu je srećna i bogata porodica!

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI