Petak, 2 Juna, 2023
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne granePovrtarstvoZalamanje zaperaka kod paradajza - Za veći prinos i bolji kvalitet plodova

Zalamanje zaperaka kod paradajza – Za veći prinos i bolji kvalitet plodova

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Zalamanje zaperaka kod paradajza je obavezna agrotehnička mjera koja se sprovodi s ciljem stvaranja optimalnog broja rodnih grana, odnosno lisne mase, a sve u cilju boljeg kvaliteta plodova.

Zalamanje zaperaka je posebno bitno za kalemljeni paradajz, koji se uzgajaja na dvije „grane“ pa je time i brojnost zaperaka puno veća. Zaperci se najčešće uklanjaju ručno, jednom sedmično, a po potrebi i češće.

Pinciranje rajčice, uklanjanje zaperaka ili pljevidba paradajza, kako se ta mjera najčešće naziva na području Hercegovine, je mjera njege u uzgoju paradajza, ali i drugog plodovitog povrća kojom se uklanjaju zaperci (postranični izboji dužine 5 do 10 cm) razvijeni u pazuhu listova. Zalamanje zaperaka obično počinje 2-3 sedmice nakon sadnje.

Pročitajte: Trikovi za maksimalan prinos paradajza: Formiranje biljaka za optimalan rast i plodonošenje

Zalamanje zaperaka utiče se na regulaciju vegetativnog rasta. Naime, uslijed optimalnih uslova, paradajz razvija veliku lisnu masu i pojavljuje se mnogo zaperaka što utiče na smanjeno zametanje plodova. Istovremeno, plodovi koji se zametnu su sitniji. Zaperci se uklanjaju jednom sedmično pri čemu se sprovodi i vezanje biljaka uz potporanj.

Zalamanje zaperaka je posebno bitno kod kalemljenog paradajza

Zalamanje zaperaka je posebno bitno kod hibrida koji su kalemljeni na podloge jer su oni puno bujniji i stvaraju veću lisnu masu. Osim toga kalemljeni hibridi paradjza uzgajaju se na dvije „grane“ pa je i brojnost zaperaka puno veća.

Zaperci se uklanjaju rukom, nožem ili makazama pri čemu mjesto reza treba biti što manje kako bi se spriječila infekcija i razvoj uzročnika bolesti. Kako bi se spriječilo da do toga dođe, zaperci se otkidaju dok su još mali, tj. ne veći od 5 do 8 cm.
Svakako ih treba otkinuti prije nego što se na njemu nije razvio cvijet. Ako vam je neki zaperak promaknuo i narastao, više ga nemojte trgati, nego mu samo otkinite vrh. Nakon zalamanja zaperaka dobro bi bilo obaviti zaštitu, jer na mjestu uklanjanja zaperaka lako može doći do infekcije.
Paradajz kome dopustite slobodan rast zaperaka daje manje plodove slabijeg kvaliteta. Do njih sunce teže prodire i zbog toga neravnomjerno dozrijevaju. Takođe, biljka ne može kvalitetno hraniti toliko malih izdanaka.

Skidanje donjeg lišća

Skidanje donjeg lišća je takođe jedna od mjera koja se često sprovodi, a uklanja se donje lišće koje stari i uvija se. Sa uklanjanjem lišća počinje se nakon što su prvi plodovi sazreli ili postigli veličinu karakterističnu za sortu. Ovo je važno zbog boljeg provjetravanja usjeva. Naročito se sprovodi kod uzgoja patadjza u plastenicima i staklenicima. Nakon skidanja lišća (koje mora biti postupno, 1-2 lista u jednom prohodu) preporučljivo je prskanje fungicidima, radi zaštite rana od napada uzročnika bolesti.
POVEZANI ČLANCI
spot_img

NAJNOVIJE VIJESTI