Subota, 2 Decembra, 2023
spot_img
NaslovnicaMagazinPriče sa selaSrna Lana se iskrala u prirodu, provela medeni mjesec i vratila...

Srna Lana se iskrala u prirodu, provela medeni mjesec i vratila se Feridu i Selvi Čatak /FOTO-VIDEO/

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Srna, po imenu Lana, inače ljubimica Ferida i Selve Čatak iz Dubrava, sama je otvorila kapiju  krajem  jula ove godine i otišla u prirodu. Ustvari Lanu je čekao srndać kapitalac, čekao i odveo u nepregledne lijevčanske ravnice.

Ferid i Selva su pomislili da im se nikad više neće vratiti, da  su priroda i divljina učinili svoje, ali prevarili su se. U samo predvečerje, 29. avgusta  Lana je iznenadila Čatakove dok su u dvorištuu pili večernju kafu. Ferid kaže da se sve odvijalo kao u scenariu ljubavnog filma sa hepiendom.

-Kada je osvanuo 29. juli, vidio sam da nema Lane u dvorištu. Pretražili smo svaki ćošak, ali uzalud. Onda smo pregledali i video nadzor i imali šta vidjeti.Lana se uznemireno kretala pored kapije. Bilo je pola dva iz ponoći. Sa druge strane kapije čekao ju je srndać. Lana je proturila glavu kroz kliznu  kapiju i otvorila je tek toliko   da može nesmetano proći. Iskrala se iz dvorišta kao nekada mlada mladoženji. Zanimljivo je da je danima sa srndaćem bila u blizini kuće, ali nije željela da se vrati. Ljubav je bila jača od sve naše pažnje, priča Ferid, inače veliki zaljubljenik u prirodu, životinje , golubarstvo i lov.

 

Tražili su je svakog dana po kukuruzima i obližnjim njivama

Ferid i Selva su potom tražili i dozivali Lanu svaki dan i tako mjesec dana. 29. avgusta pili su večenju kafu u ćošku velikog dvorišta, pokunjenih glava.Vjerovali su da više neće vidjeti svoju ljubimicu

-Pitao sam suprugu hoćemo li ići tražiti Lanu. Selva je uzdahnula i rekla nećemo. Neka joj je sa srećom novi život, valjda nas neće zaboraviti. Naša Lana je odlučila da promijeni život i stvori potomstvo,ona na to ima pravo, rekla mi je Selva. Bilo nam je zaista teško. U tom momentu začuo se lavež pasa lutalica u kukuruzima. Rekao sam, ovo je Lana. I zaista Lana je trčala ispred pasa i dojurila do mene, vidno iscrpljena.Otvorio sam kapiju a ona je ponosno utrčala u dvorište. Plakali smo od sreće, a ona nam se umiljavala, veoma uznemirena. Toliko je bila isrpljena i izgladnjela da je pojela kilogram petit keksa, inače njene omiljene hrane, kaže Ferid.

 

Avgust srećan mjesec za porodicu Čatak

Ferid i Selva kažu da im je ovaj avgust veoma srećan mjesec. Nedavno su dobili petog unuka, a i Lana se vratila. Sa nestrpljenjem iščekuju maj naredne godine i Laninu prinovu.

-Sada nam je srce na mjestu. Raduju se i naše komšije, pogotovo komšinica Minka koja nam je i dojavila da Lana trči prema nama. Da ste samo vidjeli kako je po dolasku u dvorište pregledala svaki ćošak, otišla do svakog kaveza, kao da se javljala svakoj životinji, a ima ih na stotine kod mene. Sada je moramo pojačano njegovati, vratiti joj sjaj i raniju kondiciju. Mnogo je smršavila, ali to je posljedica ljubavi. Medeni mjesec naše Lane bio je zaista buran., kažu Ferid i Selva Čatak , vlasnici prelijepog ranča u kome  se ponosno šepure paunovi, golubovi, grlice, borbeni pjetlovi, rasni psi i druge plemenite životinje.

Ljubav iuzmeđu Lane i Čatakovih je nemjerljiva i nakon srninog medenog mjeseca znatno je produbljena.

 

Boško Grgić

Izvor: AgroSavjet

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI