Srijeda, 4 Oktobra, 2023
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne granePovrtarstvoParadajz je u opasnosti, pomozite mu da preživi dugo kišno razdoblje

Paradajz je u opasnosti, pomozite mu da preživi dugo kišno razdoblje

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Obilna kiša prijeti paradajzu, što može skratiti berbu i smanjiti prinos. No, stručnjaci savjetuju da ne gubimo nadu. Postoje jednostavne agrotehničke mjere kojima možemo pomoći paradajzu u preživljavanju do prvog sunčanog i suvog razdoblja.

Čini se kako kiša ovoga proljeća nije ni prestali padati, a prema dugoročnim prognozama, ni neće tako skoro.

Ovakvo vrijeme, znaju to vrtlari, ne pogoduju paradajzu koje su posebno osjetljive na mokro lišće, ali i na vodu koja se odbija u kapljicama od tla zajedno s uzročnicima bolesti. Dugi kišni periodi, ako potpuno ne unište urod, mogu skratiti berbu i drastično smanjiti prinos.

Stručnjaci za poljoprivredu pak poručuju da ne treba očajavati. Naportiv, vrt je laboratorija na otvorenom, stalni živi eksperiment u kome se ne mogu lako i jeftino kontrolisati uslovi. Zato se unaprijed valja pomiriti s nedaćama koje se na vrtlarskom putu neprestano događaju. Ipak, postoji nekoliko mjera koje su u kišnim sezonama jednako primjenjive u komercijalnom, ali i u amaterskom uzgoju paradajza.

Tri su ključna vrtlarska zadatka za održavanje zdravlja paradajza za vrijeme kišovitog vremena:

Malčiranje

Može se koristiti organski ili neorganski malč. Malč djeluje kao barijera koja sprječava da spore gljivica iz tla dođu do donjih listova biljke. Budite oprezni ako koristite najlonske folije koje nisu propusne za zrak i vodu. Obilne i duge kiše mogu zasititi tlo i ugušiti korijenje u slučajevima kada se tlo ne može osušiti.

Prihrana

Konstantna kiša može isprati hranjive materije iz zemljišta, što dovodi do izgladnjelosti biljke. Pozorno pratite rast i zdravlje biljaka kako biste izbjegli nedostatak hranjivih materija. Kada je tlo previše natopljeno za zalijevanje vodenim otopinama đubriva, možete koristiti folijarno đubrenje ili granuliranu prihranu.

Više o đubrenju paradajza pročitajte OVDE

Orezivanje

Potaknite strujanje zraka orezivanjem donjih listova rajčice. Koliko god je moguće, pokušajte smanjiti kontakt donjih listova i tla. Koristite sterilizirane makaze za uklanjanje svih zaraženih listova i pazite da zaražene listove odložite u otpad, a ne u kompost nakon orezivanja.

Više o orezivanju paradajza pročitajte OVDE

POVEZANI ČLANCI
spot_img

NAJNOVIJE VIJESTI