Srijeda, 22 Marta, 2023
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne granePčelarstvoKošnica sa slavinom za točenje meda /VIDEO/

Košnica sa slavinom za točenje meda /VIDEO/

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Kako radi košnica sa slavinom

Cedar Anderson i njegov otac Stuart su pčelari koji su praktično hakovali košnicu – unijeli su izmjene u zaista perfektno dostičnuće pčela, u savršen matriks ćelija osmougaone osnove, kako bi je učinili efikasnijom za mehaničku svrhu prikupljanja meda. Kada su pčele izumile košnicu i saće, one su na umu imale svoje interese i u tom smislu, njihov izum je zaista savršen. Međutim, čoveku nije baš jednostavno da iz te strukture ubira med.

Flow farmeri su zato napravili matriks sa poluformiranim saćem, polu-dovršenim osmougaonim ćelijama u providnom ramu. Pčele dovrše zidove ćelija voskom, umesto da same prave cijele ćelije, zatim popune ćelije medom i zatvore ih. Kada dođe vrijeme za prikupljanje meda, pčelar posebnim alatom odvoji panele tako da se saće otvori na mjestima na kojima su pčele doradile zidove voskom i med iscuri do česme.

Tradicionalna metoda ubiranja meda zahtjeva da pčelar prvo razdvoji panele, nadimi pčele kako bi ih omamio, pa pristupi vađenju panela. Zatim se skidaju voštane kapice sa saća i izvlači se med. To je bio dugačak i mukotrpan posao, da ne pominjemo i povremene ubode. S obzirom na to koliko prikupljanje meda na tradicionalan način može biti neuredan posao, lako je shvatiti zašto se pčelarima svijđa ovaj novi proizvod, čim se pojavio na sajtu IndieGoGo (sajt namenjen finansiranju izuma i unikatnih proizvoda). Za samo 5 minuta projekat Flow Hive je sakupio 70.000 dolara, a danas su njegovi pokretači milioneri – projekat je dodanas prikupio preko 13 miliona dolara!

POVEZANI ČLANCI
spot_img

NAJNOVIJE VIJESTI