Utorak, 23 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne granePovrtarstvoKako izbjeći cvjetanje luka i šta učiniti ako je već procvjetao

Kako izbjeći cvjetanje luka i šta učiniti ako je već procvjetao

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Lukovi se uzgajaju iz sjemenki, lučica (kapula ili crveni luk) i dijeljenjem biljaka (škanjola i vlasac). Lučice su male lukovice koje su uzgojene prethodne godine, ubrane, pohranjene preko zime, a zatim stavljene na tržište u rano proljeće.

Nema tog povrtara koji će se razveseliti cvjetovima crvenog luka (kapule). Jer to znači da je lukovica prestala rasti. Zapravo, uskoro će se krenuti smanjivati i stanjivati, dok biljka sve napore ulaže u proizvodnju sjemena – prije no što umre. Cvjetanje luka prirodni je proces koji se događa kada je biljka pod stresom i kada joj spoljašnji signali kazuju da se mora što prije razmnožiti.

Iako u biljkama vidimo ljepotu, a u slučaju povrtnih vrsta i korist, jedino do čega je biljkama stalo jest razmnožavanje i preživljavanje kao vrste. To im je osnovni genetski program kome su podređeni cijela biologija i život.

Pročitajte: Kako i kada vezivati listove luka u čvor da bi vam glavice bile krupnije?

Što uzrokuje cvjetanje luka?

Postoji nekoliko mogućih razloga zbog kojih luk potjera cvjetne glavice prije nego što bi trebao. Budući da se lučice sade rano u sezoni, okidač im može biti vrijeme. Na primjer, naglo zahlađenje koje će uspaničiti biljku, pogotovo zrelije primjerke, i natjerati je da se ponaša kao da je stigla jesen. Isto tako, okidač mogu biti suša i visoke temperature koje će biljku natjerati da proizvede sjeme prije nego što „umre od žeđi“.

Kako spriječiti cvjetanje luka

Agronomi savjetuju izbjegavanje prerane sadnje, a ako se ide s ranom sadnjom, luk valja zaštiti od naglih padova temperatura. Osim toga, tokom žega valja zalijevati luk. Ne samo da će lukovice cijeniti vodu, već će isparavanje vode iz tla pomoći da se zrak oko biljaka ohladi. U svakom slučaju, biljke valja zaštiti od stresova. To je, dakako, puno lakše reći nego učiniti.

Dobra taktika izbjegavanja štete je i branje većih lukovica, koje su sklonije ranom cvjetanju, i njihovo korištenje prije nego što su pustile cvijet. Mladi luk svi volimo, zar ne?

Što kad luk ipak “ode u cvijet”?

Ako ste primijetili zametanje cvjetne glavice, valja je odrezati kako bi se zaustavilo iscrpljivanje lukovice. No kako je njen rast zauvijek zaustavljen, jedino što možete učiniti je ubrati je i potrošiti što prije. Vodite računa o tome da je rok trajanja takve lukovice vrlo kratak i da se ne može kvalitetno skladištiti.

Pročitajte: Savjeti za uspješnu proizvodnju crnog luka iz rasada

Za one koji žele znati više

Lukovi se uzgajaju iz sjemenki, lučica (kapula ili crveni luk) i dijeljenjem biljaka (škanjola i vlasac). Lučice su male lukovice koje su iz sjemena uzgojene prethodne godine, ubrane, pohranjene preko zime, a zatim stavljene na tržište u rano proljeće. Upravo je kod vrsta koje uzgajamo iz lučica cvjetanje najveći problem.

Zato prilikom kupovine lučica, odaberite one koje su manje od dva centimetra u promjeru, jer je za krupnije lučice puno vjerovatnije da će prerano procvjetati.

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI