Utorak, 16 Avgusta, 2022
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneZemljišteIzbor terena i priprema zemljišta za sadnju oraha

Izbor terena i priprema zemljišta za sadnju oraha

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Za podizanje nasada oraha potrebna su duboka plodna zemljišta na blagim padinama ili ravnim terenima.

Izuzetno su pogodna aluvijalna zemljišta. Treba izbjegavati uske doline i mrazišta koja su nepogodna za uzgoj oraha. Također treba izbjegavati vlažna zemljišta koja orah ne podnosi. Priprema zemljišta obuhaća krčenje drvenastih biljaka i ravnanje (nasipanje) mikrodepresija.

Prije dubokog oranja zemljišta (50 cm) vrši se agromeliorativna gnojidba, kako bi se zemljištu osigurao optimalni sadržaj hranjivih tvari do razine sljedeće zastupljenosti: 2,5-3,0% humusa, 250-300 ppm lako pristupačnog K2O, 80-100 ppm lakopristupačnog forfora (P2O5), 6-8 ppm lakopristupačnog željeza (Fe), 5% ukupnog kalcij-karbonata (CaCO3), 80-120 ppm ukupnog magnezija (MgO) i neophodne količine mikroelemenata.

Poorano zemljište se istanjura, a zatim se izvrši obilježavanje redova i mjesta za kopanje jama. Na dobro pripremljenom zemljištu ne treba kopati velike jame, već samo tolike da može dobro rasporediti korjenov sistem i da sadnica bude zasađena do dubine na kojoj je bila u rasadniku.

Zemljište u nasadima oraha može se održavati na više načina, kao što je: obrada zemljišta tanjuranjem, plitkim oranjem, rotofreziranjem (jalovi ugar), uništavanjem korova herbicidima, garenjem podkultura i dr.

Najčešće se u mladim nasadima između redova vrši redovna obrada zemljišta, a oko biljaka se korov suzbija herbicidima ili okopavanjem.

Izvor: AgroPortal

PROČITAJTE:

Pieral Lara – Sorta oraha koja obećava visoke prinose i krupne plodove

Dobar rod oraha donose odgovarajuće pravilno raspoređene sorte

Najznačajnije BOLESTI ORAHA!

POVEZANI ČLANCI
spot_img
spot_img

NAJNOVIJE VIJESTI

Aktuelno

Rana proizvodnja paradajza

3 trika koja će vam olakšati kupovinu paradajza

Paradajz je omiljeno povrće na ljetnoj trpezi. Salata od paradajza sa crnim lukom, čuvena grčka salata, sok od paradajza, sos od paradajza samo su...