Utorak, 19 Oktobra, 2021
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneZemljišteIzbor terena i priprema zemljišta za sadnju oraha

Izbor terena i priprema zemljišta za sadnju oraha

Za podizanje nasada oraha potrebna su duboka plodna zemljišta na blagim padinama ili ravnim terenima.

Izuzetno su pogodna aluvijalna zemljišta. Treba izbjegavati uske doline i mrazišta koja su nepogodna za uzgoj oraha. Također treba izbjegavati vlažna zemljišta koja orah ne podnosi. Priprema zemljišta obuhaća krčenje drvenastih biljaka i ravnanje (nasipanje) mikrodepresija.

Prije dubokog oranja zemljišta (50 cm) vrši se agromeliorativna gnojidba, kako bi se zemljištu osigurao optimalni sadržaj hranjivih tvari do razine sljedeće zastupljenosti: 2,5-3,0% humusa, 250-300 ppm lako pristupačnog K2O, 80-100 ppm lakopristupačnog forfora (P2O5), 6-8 ppm lakopristupačnog željeza (Fe), 5% ukupnog kalcij-karbonata (CaCO3), 80-120 ppm ukupnog magnezija (MgO) i neophodne količine mikroelemenata.

Poorano zemljište se istanjura, a zatim se izvrši obilježavanje redova i mjesta za kopanje jama. Na dobro pripremljenom zemljištu ne treba kopati velike jame, već samo tolike da može dobro rasporediti korjenov sistem i da sadnica bude zasađena do dubine na kojoj je bila u rasadniku.

Zemljište u nasadima oraha može se održavati na više načina, kao što je: obrada zemljišta tanjuranjem, plitkim oranjem, rotofreziranjem (jalovi ugar), uništavanjem korova herbicidima, garenjem podkultura i dr.

Najčešće se u mladim nasadima između redova vrši redovna obrada zemljišta, a oko biljaka se korov suzbija herbicidima ili okopavanjem.

Izvor: AgroPortal

PROČITAJTE:

Pieral Lara – Sorta oraha koja obećava visoke prinose i krupne plodove

Dobar rod oraha donose odgovarajuće pravilno raspoređene sorte

Najznačajnije BOLESTI ORAHA!

POVEZANI ČLANCI
spot_img

NAJNOVIJE VIJESTI

Aktuelno

judino drvo

Judino drvo – Cvjetovi rastu i iz stabla

Ovo drvo ste sigurno viđali po parkovima. Glavna karakteristika ovog listopadnog drveta jeste kauliflorija, prekrasni cvjetovi ovog drveta se ne javljaju samo na njegovim tankim...
DUNJA

Zamrzavanje dunje