Evo kako da u jesen pravilno skladištite pradajz

Skladištenje paradajza uključuje mnogo nijansi. Ovo povrće je osjetljivo na neugodne mirise, pa ih treba staviti daleko od drugih namirnica. Pored toga, neki plodovi mogu ubrzati proces zrenja paradajza, a oni će se pogoršati brže od standardnog roka trajanja. Pored toga, raznolikost paradajza utiče na period očuvanja svježine. Srednje sezone i kasne sorte će se skladištiti duže od ranih vrsta.

Među najvažnije postupke skladištenja spadaju:

– Berba se obavlja u jutarnjim ili večernjim časovima kada su plodovi suvi,

– Higijena berbe mora biti na visokom nivou, gajbice i ambalaža moraju biti čiste i prilikom berbe ne smiju doći u dodir sa zemljom,

– Plodove prilikom berbe treba sačuvati od mehaničkih povrijeda, a plodove povrijeđene i oboljele odstraniti prije berbe i ne miješati sa zdravim.

Plodovi paradajza koji su gajeni u bašti, kao što su sorte Volovsko srce ili neke ornamentalne sorte i hibridi ovog povrća, posebno su pogodni za lagerovanje u toku zime. Obrani plodovi, po pravilu, trebalo bi da budu čisti, zdravi, bez oštećenja i truleži. Sa takvim paradajzom možeте biti sigurni da će u skladištima u potpunosti dozreti. Dozrijevanje može trajati duže ili kraće, što zavisi od veličine ploda.

Plodove koje ćeте skladištiti najbolje je da poređate u gajbice u tanjem sloju, a poželjno je i da stavite nekoliko slojeva papira, kako bi se paradajz dobro provjetrio i pravilno dozreo. Plodovi uzreli na ovaj način odličnog su ukusa i nikako ne bi trebalo da ih bacate.

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Preporuka za vas

VIDEO